Vlček nemusí svému asistentovi vracet miliony

Praha – Asistent bývalého šéfa sněmovny Miloslava Vlčka (ČSSD) Zdeněk Klapka prohrál spor u obvodního soudu pro Prahu 3, Vlček mu tak nemusí zaplatit 2,5 milionu korun. Verdikt je sice nepravomocný, Klapka se však podle svých slov zřejmě odvolávat nebude. Asistent peníze požadoval s tím, že je Vlčkovi půjčil v roce 2005 na volební kampaň. Údajně s ním podepsal dohodu, že mu politik do konce roku 2006 vrátí dva miliony korun a půl milionu mu zůstane jako dar v případě, že Klapka bude jeho asistentem.

Soudkyně Zuzana Fastnerová rozhodnutí zdůvodnila především tím, že se neprokázala pravost smlouvy o půjčce, kterou měli údajně oba aktéři kauzy podepsat. Vlčkův bývalý asistent soudu předložil jen kopii úředně ověřeného opisu. Originál dokumentu však nikdo nemá, což advokát zdůvodňuje tím, že při půjčení peněz vyhotovil pouze jednu smlouvu a tu si prý ponechal Vlček. Ten to ale popřel.

Situaci, podle které by existoval pouze jeden originál dohody o půjčce, považuje Vlček za absurdní. Od Klapky si prý půjčil peníze pouze jednou. Šlo o 1,1 milionu pro přítele, které následně právníkovi vrátil.   

Reportáž Edity Valentové (zdroj: ČT24)

Zdeněk Klapka pro ČT:

„Asi ho akceptovat budu… Já jsem hlavně šťastný, že už je to skončeno, protože jsem neměl vůbec zájem tento spor vyvolávat, nicméně stalo se a někdy se člověk musí smířit s tím, že ne vždy vyhraje v životě.“

Miloslav Vlček rezignoval na funkci předsedy Poslanecké sněmovny loni na jaře právě kvůli medializovaným kauzám spojeným s dotacemi a půjčkami. Jeho bývalému poradci Petru Vrtalovi totiž poslanci schválili 25 milionů korun na neziskové sportovní centrum, peníze ale skončily v luxusním hotelu. Vlček prý poslance osobně přesvědčoval, aby dotaci schválili. Klapkovi také splatil půjčku přes milion korun v hotovosti, což odporuje zákonu.