Ani závory řidiče nezastaví, policie jejich záběry nemá

Hradec Králové – Policisté už nedostávají záběry řidičů, kteří v době, kdy svítilo červené světlo, vjeli na železniční přejezd v Hradci Králové-Březhradě. Ačkoli některé nebezpečné řidiče nezastaví ani spuštěné závory, Správa železniční dopravní cesty, která k přejezdům kamery nainstalovala, záznamy přestupků přestala policii poskytovat.

Ani svítící červené světlo a zodpovědnost za zdraví lidí v plném autobusu nebrání některým řidičům vjet na železniční přejezd. Další řidiči zase objíždějí s osobním autem spuštěné závory. Řada z nich končí v rakvích, ostatním hrozí vysoké tresty. Donedávna policistům s odhalováním pachatelů tohoto přestupku pomáhaly záběry z kamer, které Správa železniční dopravní cesty postavila k obzvlášť nebezpečným přejezdům.

V Hradci Králové-Březhradu se kamera objevila poté, co před vlak vjel městský autobus a při střetu zemřeli čtyři lidé. Od té doby udělili policisté za jízdu přes přejezd na červenou 107 pokut. Přesto železniční správa nedávno snímky přestala policistům předávat. Pokračovat ve spolupráci by chtěla na jiných místech. „Na Olomoucku usilujeme o to, aby data z kamerových systémů využívala Policie České republiky,“ sdělil mluvčí SŽDC Pavel Halla.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Policisté by ale chtěli mít k dispozici snímky i z jiných přejezdů. „Přimlouval bych se za to, aby se spolupráce vrátila do původních kolejí, kdy řada řidičů byla potrestána a bylo to jednoznačně průkazné,“ podotkl královéhradecký policejní komisař Stanislav Blažek.

V situaci, kdy řidiči ignorují i spuštěné závory, zůstává pro stát represe jedinou možností. Další technika, která by auta před přejezdem zastavila, neexistuje. „Snad jedině betonové konstrukce, které vyjíždějí ze silnice, tak jak je používá ruská dráha,“ doplnil drážní expert Jiří Martínek.