ČSSD chce změnit systém voleb v Praze, podporu ODS nemá

Praha - ČSSD chce změnit zákon o hlavním městě tak, aby se do magistrátu volilo stejným způsobem jako do krajských zastupitelstev. Tedy aby byl jeden volební obvod a pevně stanovený počet zastupitelů. Současné znění zákona totiž umožňuje zastupitelům, aby před volbami rozhodli, jaký bude počet volebních obvodů a kolik zastupitelů se bude volit. Novinářům to dnes řekl náměstek primátora Karel Březina (ČSSD).

Podporu koaliční ODS v této iniciativě zatím nemá. Předseda pražské odnože strany Boris Šťastný (ODS) uvedl, že není důvod něco měnit. Neshodl se s primátorem města za ODS Bohuslavem Svobodou. Ten uvedl, že by magistrát neměl mít právo měnit volební systém před každými volbami.

Malé strany se kvůli změnám ve volebních obvodech obrátily na Ústavní soud. Vadilo jim, že Praha byla při volbách na magistrát rozdělena do sedmi volebních obvodů, což mělo poškodit právě malé strany. Jejich žalobu dnes soud zamítl jako neodůvodněnou. „Nadále trváme a budeme v Poslanecké sněmovně prosazovat, aby se zákon o volbách do hlavního města (o hlavním městě Praze) změnil tak, aby se volilo systémem krajských voleb, jako se volí v ostatních krajích. To znamená jeden volební obvod a předem jasně daný počet členů zastupitelstva,“ řekl dnes Březina.

Šťastný nic měnit nechce, zákon je prý v pořádku

Příslušná pasáž zákona o možnosti zvolit počet volebních obvodů a zastupitelů by se tedy vyškrtla a nahradila tím, že se bude volit v jenom obvodu a bude stanoven konkrétní počet zastupitelů. Březina doplnil, že taková předloha již v tomto volebním období ve sněmovně byla. Hlasy ODS, TOP 09 a VV byla zamítnuta.

Šťastný krok ODS vysvětlil tím, že není důvod současný volební systém měnit. „Ten zákon je platný a je v pořádku. Nikomu neubližuje, soutěž narušena nebyla. Proč něco měnit?“ řekl Šťastný. Doplnil, že pokud bude nějaký návrh do sněmovny předložen, bude se o něm diskutovat jako o jiných předlohách.

V rozporu s jeho vyjádřením je ale stanovisko primátora Svobody (ODS), který připustil, že by jistá změna měla nastat. „Názor ODS je, že bychom chtěli, aby ta licence, kdy se magistrát rozhoduje, jak budou volby probíhat, aby neexistovala. Aby se volilo standardně stejným způsobem. Jeden obvod, sedm nebo pět, ale tak, aby to Pražané dlouhodobě věděli a mohli počítat s tím, že takto probíhá politická soutěž v jejich městě,“ uvedl Svoboda. Doplnil, že by rád Pražanům oznámil alespoň rok předem, jak se bude volit v komunálních volbách v roce 2014.