Hanzelka a Zikmund zamířili do Senátu oklikou přes Irák

Praha – Čtyři desítky fotografií legendárního cestovatelského dua Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda zdobí od dneška historické budovy sídla Senátu ve Valdštejnském paláci v Praze. Jde o snímky, které cestovatelé pořídili při své výpravě do Iráku v roce 1960 krátce poté, co v zemi došlo k politickému převratu. Lidé si můžou výstavu prohlédnout zdarma v prvních dvou dubnových víkendech vždy od 10 do 17 hodin. Poté zamíří fotografie Hanzelky a Zikmunda do Iráku.

Výstavu pořádá kancelář Senátu pod záštitou místopředsedkyně Senátu Aleny Gajdůškové ve spolupráci s ministerstvem zahraničí, Muzeem jihovýchodní Moravy ve Zlíně a Klubem H+Z.

„Když si ty fotografie prohlédnete, tak z nich na vás dýchne život. Vidíte studium, piknik, stavbu ropovodu - skutečně ty fotografie zachycují každodenní život Iráčanů,“ popisuje Alena Gajdůšková. Výstava má podle ní hlavně připomenout velmi dobré vztahy mezi někdejším Československem a Irákem do roku 1990, kdy bylo na Irák uvaleno embargo.

Rozhovor s Alenou Gajdůškovou (zdroj: ČT24)

Vztahy obou zemí se nicméně zlepšují od pádu režimu Saddáma Husajna. To dosvědčuje i fakt, že výstavu přijel zahájit předseda iráckého parlamentu Osama Al-Nujaify. Páteční vernisáže se ale zúčastní i předseda Senátu ČR Milan Štěch, velvyslankyně v Iráku Bronislava Tomášová a především sám Miroslav Zikmund.