Poslanec Huml: Lidé z vedení VV mě vydírají

Praha - Poslanec Věcí veřejných (VV) Stanislav Huml rozeslal v pondělí všem poslancům VV e-mailový dopis, v němž označuje vrcholné činitele VV za všehoschopné lidi, mezi jejichž metody patří vydírání a nátlakové akce. Huml v dopise nepíše adresně o kandidátovi na předsedu VV a ministru dopravy Vítu Bártovi, který je už nyní považován za neformálního šéfa strany, z kontextu dopisu je ale zřejmé, že míří právě na něj, ale i na předsedu VV Radka Johna. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes (MfD).

„Necháte-li se vydírat, nebo koupit, jste do konce volebního období loutky,“ napsal Huml, který sepsal dopis jako reakci na nejnovější vývoj ve straně, v níž se prý schyluje k možnému rozkolu. Minulý týden média informovala, že až 11 z 24 poslanců VV by mohlo ze strany odejít, důvodem je nespokojenost s autoritativním stylem Bárty. John tehdy reagoval, že prý o žádných rebelech ve straně neví.

Huml se také rozzlobil na některé kolegy, že ve sněmovně hlasovali proti jeho vydání k trestnímu stíhání a teď mu dávají celou aféru za vinu. Policie Humla podezřívá ze zmanipulování posudku nehody. Huml tvrdí, že jeho „pseudokauza“ byla s pravděpodobností 99 procent odstartována z pokynu vedení VV. Naznačil přitom, že kauzu chtělo využít vedení VV k tomu, aby ho tlačilo do kouta, aby držel ústa a krok.

Úryvek z Humlova dopisu poslancům VV:

„Vzpomínám, jak jsem byl na prvním klubu (poslanců VV) šacován ABL a jak mi byl zabaven počítač a telefon. Pak mi byl vnucován firemní asistent, jinak nedostanu funkci ve sněmovně. Abych byl pod kontrolou? A to byl jen začátek. Takové malé vydírání.“

Huml nechtěl svůj kritický dopis komentovat. „Takový dopis jsem psal. Ale k jeho obsahu vám nic neřeknu. Byl určen jen poslancům, nikoli médiím,“ řekl zákonodárce. Podle MfD stojí za Humlem šest poslanců VV. Jak předseda strany John, který je v zahraničí, tak Bárta se k dopisu nevyjádřili. Místopředsedkyně VV Karolína Peake poslance vyzvala ke zmírnění emocí.

Huml je ve straně považován za rebela. Do sporu s VV se poprvé veřejně dostal loni v létě, kdy straně vypověděl smlouvu, v níž se zavázal pod sedmimilionovou pokutou k hlasování shodnému se stanovisky klubu VV. Důvodem „vzpoury“ byl Humlův nesouhlas s postojem Johna ke skupině bratří Mašínů, která vedla v 50. letech odboj proti komunistům. Vláda z uznání protikomunistického odboje učinila součást svého programového prohlášení, a Huml proto stranickou smlouvu vypověděl den před hlasováním o důvěře kabinetu. Později Huml podepsal dodatek k ujednání se stranou, podle něhož je smlouva v souladu s ústavou a ústava je nad ní nadřazena.

Formou dopisu vyjádřila výhrady k fungování strany i Bártova manželka, místopředsedkyně sněmovny a VV Kateřina Klasnová. Loni v říjnu poslala vedení strany dopis, v němž kritizovala dominantní roli Bárty ve VV a údajnou totalitu, která kvůli němu ve straně vládne. Zároveň pohrozila, že rezignuje na svou funkci a ze strany vystoupí.