Češka musí vrátit syna, kterého unesla z Rakouska

Brno - Češka, která loni unesla z vánočního trhu v rakouském Linci svého pětiletého syna, ho musí vrátit. Rozhodnutí Městského soudu v Brně o chlapcově vrácení do Rakouska vyhovělo žádosti jeho otce, jemuž dal zapravdu už dřív rakouský soud. Městský soud jeho stanovisko potvrdil. Dospěl k závěru, že matka chlapce odvezla protiprávně a má ho vrátit do jeho bydliště v Rakousku, kde se narodil a dosud žil.

Žena musí chlapce vrátit do deseti dnů bez ohledu na to, jestli se proti soudnímu rozhodnutí odvolá. „Tento typ rozsudku patří mezi předběžně vykonatelné rozsudky,“ uvedla mluvčí soudu Gabriela Stočková. Znamená to, že kdyby žena chlapce nevrátila, mohou nastoupit soudní vykonavatelé. Češka se loni 22. prosince v doprovodu své matky sešla se synem a jeho šestatřicetiletým otcem na společné návštěvě vánočních trhů v Linci. Tam se synem zmizela a odjela s ním do domovského města poblíž polských hranic.

Soudy rozhodovaly o výchově dítěte několikrát. Nejdřív chlapce český soud svěřil do výchovy matce, později, v roce 2008, rozhodl rakouský soud o svěření do otcovy péče. Toto rozhodnutí označil za platné i šéf Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí Zdeněk Kapitán. Úřad sídlící v Brně se přeshraničními únosy dětí zabývá.