Pojišťovny vzkazují: Máme málo zubařů

Praha - Pojišťovnám chybí přes sto padesát zubařů, aby ti stávající nebyli přetížení a pacienti nemuseli na ošetření čekat zbytečně dlouho. Jen VZP jich hledá 85 a nejhorší situace doprovází sever Čech. Pojišťovny se do oblastí, kde je lékařů nedostatek, snaží doktory nalákat třeba tím, že jim líp zaplatí. Ani to však nepomáhá.

Pacientům při vysokém vytížení stávajících stomatologů v současnosti nezbývá nic jiného, než týdny trávit hledáním. Například ve Středočeském a Ústeckém kraji připadá na jednoho zubaře přes 2 100 pacientů. To je o 600 víc, než by bylo podle Stomatologické komory optimální. „Nestíhají, neúměrně se prodlužují doby. Musí to mít dopad na kvalitu péče,“ říká prezident Stomatologické komory Pavel Chrz.

VZP tak nutně shání zubaře téměř po celé republice. Jen na největším pražském sídlišti Jižní Město jich potřebuje pro své pacienty najít 13, v celém Ústeckém kraji pak nabízí smlouvu 33 stomatologům. A právě do okrajových částí republiky absolventi, kterých je ročně taky nedostatek, nechtějí. „Já sama jsem měla požadavek na mladého lékaře, ale to absolutně není možné, protože se stahují do velkých měst,“ říká zubařka Olga Popelková z Ústí nad Labem.

Reportáž Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)

Problém je i s praktickými lékaři

Navíc najít zubaře bude v následujících pěti letech ještě obtížnější, neboť už dnes jejich průměrný věk dosahuje šedesátky. Například na Ústecku je ze 400 zubařů 270 v důchodovém věku. Málo absolventů a většina lékařů po padesátce trápí i praktiky. Jen loni VZP přišla bez náhrady o necelou dvacítku dětských doktorů.

Hana Cabrnochová, předsedkyně Odborné společnosti lékařů pro děti a dorost:

„My dnes máme problém v odlehlých oblastech, kde vypadne jeden doktor. Začíná být problém na Vysočině, na jižní Moravě, tam, kde skutečně vzdálenost dalšího pediatra je veliká.“

Proto se pojišťovny stejně jako u zubařů snaží i praktiky lákat hlavně do míst, kde je ordinací nejmíň. „Pokud je to region, kde chybějí lékaři, tak je zvýhodněná platba pro lékaře,“ dodává mluvčí VZP Jiří Rod. Zatímco se tak u praktických lékařů situace v posledních letech začíná zlepšovat i díky tomu, že z fakult odchází do praxe víc absolventů, u zubařů se s navyšováním počtu studentů zatím nepočítá.