Rozkol Věcí veřejných je tady

Praha – Věci veřejné zřejmě stojí před rozpadem, podle serveru iDnes.cz je šest poslanců připraveno opustit poslanecký klub, ODS a TOP 09 už je prý získaly pro podporu obměněné vlády. Na většinu ve sněmovně by to ale zatím nestačilo, chyběl by jeden hlas. Předsedkyně poslaneckého klubu Kristýna Kočí svolala na 18. hodinu schůzku poslaneckého klubu VV do prostor sněmovny, kam se po organizačních peripetiích nakonec sjeli poslanci strany. Po chvilce se ale většina účastníku sebrala a spolu s předsedou Johnem opustili jednání. Zamířili do sídla strany ve Štefánikově ulici, podle Kateřiny Klasnové rozhodli poslanci, aby dál vedl jednání John, a ne Kočí. Odpoledne vyšlo najevo, že kvůli penězům od Víta Bárty podala trestní oznámení také právě Kristýna Kočí, od ministra dopravy prý měla dostat půl milionu korun. Stejně jako Škárka odevzdala peníze včera na státním zastupitelství, John ale v rozhovoru pro ČT uvedl, že také v jejím případě šlo o půjčku.

Už ráno se sešla šéfka poslaneckého klubu VV Kristýna Kočí s premiérem Nečasem, podle jednoho z poslanců VV by právě Kočí byla ochotna podpořit vládu bez ministra dopravy Víta Bárty. Sama šéfka poslaneckého klubu se ke schůzce nechtěla vyjadřovat. Některá média ale spekulují, že ODS sonduje, kolik poslanců nejmenší vládní strany by případně podpořilo vládu bez Víta Bárta, kterému uškodil skandál s údajným uplácením bývalého poslance VV Škárky.

Toto setkání ale velmi rozčílilo předsedu Věcí veřejných Radka Johna, podle něj jde o stranický puč, který řídí někdo zvenčí. John to řekl v rozhovoru pro Novinky.cz. „Jsem naprosto šokován, že Kristýna Kočí navštívila premiéra, aniž by o tom informovala předsedu strany. Ostatně přestala komunikovat od úterního zasedání klubu a naprosto se mnou přerušila spojení,“ uvedl John. John prý přerušil služební cestu a zamířil do Prahy, odpoledne pak John vydal prohlášení, ve kterém se obrací na spolustraníky, aby vyčkali do večera na oficiální prohlášení. 

Koaliční partneři dávají Věcem veřejným čas na vysvětlení

Občanští demokraté i TOP 09 dávají Věcem veřejným čas na to, aby dostatečně objasnily kauzu kolem peněz pro poslance Jaroslava Škárku. Premiér Nečas po jednání grémia uvedl, že nechce dávat VV ultimáta – kauza je ale na druhou stranu vážná a Věci veřejné ji musí podle premiéra přesvědčivě vysvětlit. Také podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska má nejmenší vládní strana čas na vysvětlení, ale jen do zítřejšího večera. Právě do pátku má o věci jednat poslanecký klub VV.

Pokud by ale vysvětlení Věcí veřejných nebylo dostatečné, tak se celou kauzou budou zabývat zřejmě už o tomto víkendu stranické orgány zbylých koaličních partnerů, pak by mohlo být svoláno jednání koaličních špiček. Možný scénář nastínil další účastník jednání grémia ODS.

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) v rozhovoru pro ČT24 podotkl, že rozhodně neodsuzuje Věci veřejné jako koaličního partnera. „Nemůžeme všech 24 poslanců za Věci veřejné dávat do stejné dimenze jako je pan poslanec Škárka. To odmítám. Jsou tam lidé, kteří znají svou politickou zodpovědnost za současnou vládní koalici,“ uvedl Sobotka. Toho trápí hlavně to, že aféra poškozuje politickou scénu. „Já skutečně nechci být ve společnosti někoho, kdo jen tak přebírá 170 tisíc. To prostě není moje téma.“

Nešlo o půjčku, trvá na svém Škárka

Poslanec za VV Jaroslav Škárka totiž tvrdí, že dostával od neformálního šéfa VV Víta Bárty peníze za mlčení o stranickém financování, podle Bárty šlo ale o půjčku. Škárka ovšem takové vysvětlení označil za naprostý nesmysl. Obálku s penězi, na které mají být ministrovy otisky prstů, Škárka včera odpoledne předal Městskému státnímu zastupitelství v Praze spolu s několika trestními oznámeními. Dnes pro ČT24 opět odmítl, že peníze, které převzal od Víta Bárty, byly půjčka. Podle něj by v tom případě musel Bárta trvat na vystavení nějaké smlouvy - a to se nestalo.

Odpoledne pak znovu vyzval předseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka premiéra Nečase, aby neprodleně odvolal ministra dopravy Víta Bárta z vlády. Jinak prý ČSSD vyvolá hlasování o nedůvěře vládě - o tomto kroku rozhodne stranické vedení příští týden.

Aby se člověk bál jít na jedno pivo

Škárka otevřel další kauzu, když oznámil, že má k dispozici dokumenty o sledování politiků na Praze 1 bezpečnostní agenturou ABL, a to pod vedením dnešního ministra Bárty. „Předpokládám, že ta kauza je ve fázi vyšetřování. To znamená, že musí přijít důkazní řízení,“ komentuje to Sobotka. Při kauze sledování politiků na Praze 11 nicméně ODS stačilo, když se Bárta omluvil.

„Mě to strašně mrzí, že se něco takového vůbec odehrává, když soukromá detektivní kancelář sleduje nás, politiky. To aby se člověk bál jít do restaurace dát si jedno pivo,“ mračí se první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.