Stavbu D3 zpomalují desítky připomínek

Tábor – Po novém pětadvacetikilometrovém úseku dálnice D3 mezi Táborem a Veselím nad Lužnicí mají už na konci příštího roku jezdit auta. Zatím se staví a současně se Ředitelství silnic a dálnic musí vypořádat s desítkami připomínek, které k trase budoucí pražsko-budějovické dálnice lidé vznesli. Úřad se s námitkami snažil vypořádat už v projektu, aby se následně neobjevila úspěšná odvolání proti stavebním povolením a stavba jihočeské dálnice neskončila podobně jako stavba severočeské D8. Přesto připomínky stále přibývají a objevila se i neúspěšná odvolání proti stavebním povolením.

Ředitelství silnic a dálnic tvrdí, že se snažilo připomínky k trase D3 zohledňovat, stále se však objevují nové. „Při plánování stavby se snažíme eliminovat případné námitky, o kterých dopředu víme. Snažíme se s nimi vypořádat, a pokud přijdou nějaké nové, je to pro nás zdržení,“ vysvětlil ředitel jihočeské pobočky ŘSD Josef Pešl. Dodal, že se objevilo i mnoho odvolání proti stavebnímu povolení, i když vznesené námitky ŘSD v projektu zohlednilo. Takvá odvolání pak bývají zamítnuta.

Námitky proti stavebním povolením lidé či podnikatelské subjekty podávají například proto, že podle nich by stavba měla zásadní dopad na přístup na jejich pozemky. Kvůli tomu podávali odvolání a následně i rozklad proti zamítavému rozhodnutí například tři podnikatelé z Tábora. Úřady jejich námitku zamítly.

Ke stavbě dálnice D3 mezi Táborem a Veselím nad Lužnicí získalo ŘSD stovky stavebních povolení. V některých případech se jejich vydání vleklo. Komplikovaný byl především výkup pozemku u Tábora. Státní úřad a majitel se neshodli na ceně. Silničáři nakonec projekt změnili a dálnici drobně odklonili.

Stavba 25 kilometrů mezi Táborem a Veselím nad Lužnicí bude stát 9,5 miliardy korun. Po otevření úseku, které je plánováno na konec roku 2012, se délka dálnice zásadním způsobem prodlouží. Zatím je totiž v provozu pouze 17 kilometrů od Tábora k Meznu. Stavba posledního jihočeského úseku z Veselí nad Lužnicí do Českých Budějovic může začít už v příštím roce. Naopak ještě dlouho potrvá, než vznikne středočeská část dálnice D3.