Vedení VV vyloučilo Kristýnu Kočí ze strany

Praha - Kvůli porušení etického kodexu dnes večer rada Věcí veřejných vyloučila ze strany Kristýnu Kočí. Ještě předtím během večerního jednání odhlasoval její odchod také poslanecký klub, v jehož čele Kočí stála. Spolu s ní byl z klubu poslanců VV vyloučen také Stanislav Huml, nikdo z členů klubu při jednání nebyl proti. Huml se ale rozhodl opustit poslanecký klub už předtím, se stranou prý nechce mít nic společného. Poslanci VV ve svém usnesení konstatovali, že stojí za předsedou strany Johnem i ministry a nadále prý hodlají prosazovat program strany v koaliční vládě. Rada VV vyzvala Humla a Jaroslava Škárku, aby se vzdali i poslaneckého mandátu. John uvedl, že podrobnosti dnešního rozhodnutí sdělí v pátek. Zítra by také měl být zvolen nový šéf poslanecké frakce.

Vyloučením poslanců, kteří se otevřeně postavili proti vedení strany a obvinili ministra a faktického šéfa strany Víta Bártu z nepřijatelných praktik včetně uplácení za loajalitu, večer vyvrcholila krize v nejmenší vládní straně. „Mám velikou radost, že jsme se sjednotili. Předstupuje před vás jednotný klub Věcí veřejných,“ sdělil šéf strany na brífinku.

Velká část poslanců strany v čele s ním a ministrem dopravy Vítem Bártou opustila po deseti minutách večerní jednání poslaneckého klubu VV, které Kočí svolala do sněmovny na 18:00. Přesunuli se do sídla strany ve Štefánkově ulici v Praze na Smíchově. Kočí vzápětí ve svém vystoupení vyzvala ministra Bártu, aby složil všechny stranické i politické funkce. K její výzvě se připojil i poslanec Jaroslav Škárka.

Poslanci VV se sice sešli ve sněmovně na pokyn Kočí, která se začala otevřeně stavět proti vedení strany, John pak ale prý jako předseda strany převzal její pravomoci a svolal jednání do sídla VV. Poslanecký klub VV se tak fakticky rozštěpil. Podle Johna ale téměř všichni poslanci VV stojí za vedením strany. „Víme o podpoře minimálně osmnácti poslanců,“ řekl John.

Radek John o půjčce Víta Bárty poslankyni Kateřině Kočí:

„Tak se podívejte na kabelky paní Kočí. Ona potřebuje nějaké peníze.“

Kočí se postavila za Škárkovu verzi, o Bártových praktikách prý informoval pravdivě. „Proto musíme požadovat odchod zkorumpovaného vedení pod taktovkou Víta Bárty, které čelí obvinění z korupce,“ uvedla v prohlášení Kočí. Napsala dále, že jejím cílem bylo pomáhat ve zprůhledňování a očišťování politiky a vždy podporovala nynější vládní koalici a byla ke straně loajální. „Distancuji se proto od uplácení a zavazování poslanců sliby věrnosti či spekulacím o získávání postů v jiných politických stranách,“ zdůraznila ve večerních hodinách již bývalá předsedkyně poslanců VV.

John řekl, že Škárka a Kočí si půjčili peníze od Bárty skoro ve stejný den. Soudí, že to mohla být cílená provokace ve smyslu 'řekneme si o půjčku a pak z toho uděláme úplatek'. V případě Škárky se prý jednalo o 173 tisíc korun, u Kočí o půl milionu. Kočí tvrdí, že o půjčku nešlo. Bárta jí prý peníze vložil do desek, když se připravovala na jednání K9, peníze podle svých slov dala ihned do notářské úschovy. Škárka podotkl, že Bárta nestanovil termín splacení ani žádný úrok.

Jaroslav Škárka a Kristýna Kočí
Zdroj: ČT24