Němcová: VV si problém musí vyříkat, ODS plány nechystá

Praha – Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová dnes v rozhovoru pro ČT odmítla tvrzení, že by ODS a premiér i předseda strany Petr Nečas měl osobní zájem na vyřešení krize uvnitř strany Věci veřejné. Tyto spekulace se objevily poté, co se šéfka klubu VV Kristýna Kočí ráno sešla s premiérem Nečasem a podle jednoho z poslanců VV by právě ona byla ochotna podpořit vládu bez ministra dopravy Víta Bárty. Němcová však se schůzkou Kočí a Nečase souhlasí a vzhledem k závažné situaci v nejmenší koaliční straně považuje za prospěšné, pokud VV o problému hovoří s premiérem vlády.

„To, co jsem viděla v médiích, že jejich (tj. Nečase a Kočí) schůzka je spíše kritizována, mě překvapilo. Obvykle býváme my politici kritizováni za to, že spolu málo mluvíme. K objasnění řady věcí je třeba, abychom spolu mluvili více,“ řekla Němcová. Vážný rozkol uvnitř poslaneckého klubu Věcí veřejných začal pondělním přiznáním poslance VV Jaroslava Škárky, který měl od místopředsedy strany Víta Bárty brát peníze za mlčení o financování strany. Škárka posléze podal na Bártu trestní oznámení, posléze se k němu přidala také Kočí a vyzvala Bártu k rezignaci na všechny funkce. I ona měla od Bárty inkasovat půl milionu korun za loajalitu.

Podle Němcové není nutné o situaci uvnitř VV hovořit jako o potenciálním rozkladu koaliční jednoty. „Ne, já nechci takováto silná vyjádření vůbec dávat. Že je to vážná situace, to všichni, a nemá smysl kolem toho chodit jako kolem horké kaše, vidíme. Tak silně bych to nechtěla nazývat,“ dodala s tím, že bedlivě očekává zásadní stanovisko po večerním jednání Johna a spol. v sídle strany.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Miroslava Němcová:

„My jsme vytvořili koalici 118 členů. Nyní má jeden z koaličních partnerů vážný problém a myslíme si, že je solidní dát jim prostor, aby si vyříkali věci, které si mají mezi sebou říci jenom oni, a poté nás s nimi seznámili.“

Němcová prý s předsedkyní poslaneckého klubu o dopolední schůzce s premiérem dosud nehovořila, avšak spekulace o zájmu ODS podržet vládu bez ministra Bárty odmítá. „Mně řeči o záložním plánu nepřipadají podstatné. Podstatné je, že čekám na výsledek jednání VV. Chci, aby řekli, kdo má pravdu, zda pan škárka, nebo pan Bárta, a co se dělo s penězi, které se předávaly. Nechci to posouvat nikam dál. Mě zajímá, zda tady bude koalice, která bude schopná plnit reformy, ke kterým se zavázala. Veci veřejné, u nichž je vidět, že vztahy jsou rozvrácené na hranici, kdy já si neumím představit, že by se mohly ještě vrátit do normálu, který tady panoval ještě zhruba před týdnem, si ty věci musí vyříkat mezi sebou.“

Jaroslav Škárka
Zdroj: ČT24