V Paříži chtějí zavést nízkoemisní zóny

Paříž - Ve Francii uvažují o zavedení nízkoemisních zón v Paříži. Město nyní překračuje dvojnásobně povolené emisní normy. Měření tam opakovaně ukazuje špatné hodnoty. Podobná situace je i v dalších sedmi francouzských městech. Ve Švédsku, kde zavedli podobná opatření, kleslo znečištění o 40 procent. Nízkoemisní zóny by měly být v Paříži zavedené od léta 2012. Na špatné ovzduší ve městě neustále poukazují i ekologové.

Automobily tak budou rozděleny do čtyřech kategorií. V první jsou auta, která byla vyrobena před rokem 1997, motocykly v roce 2004 a nákladní vozy v roce 2001. Auta, která neprojdou emisní kontrolou, budou moci dostat pokutu až ve výši 68 eur.

Podle provedeného průzkumu tam umírá ročně předčasně kvůli špatnému ovzduší až 40 000 lidí. Opatření by se měla dotknout až 8 000 vozidel a 300 000 nákladních aut.

Telefonát Jana Šmída (zdroj: ČT24)

V České republice na konci března sněmovna schválila novelu zákona o ochraně ovzduší. Radnice tak možná také získají pravomoc vymezit ve městech a obcích nízkoemisní zóny, do kterých nevjedou starší automobily, které nesplňují určité emisní limity. Při vyhlášené smogové situaci by zase mohli řidiči jezdit zadarmo po zpoplatněných úsecích dálnic, které tvoří obchvaty měst a obcí.

Vydáno pod