Policisté týden hlídali přechody, udělili jednu pokutu

Praha – Policisté ukončili akci Zebra se za tebe nerozhlédne, která probíhala celý pracovní týden v pražských ulicích. Dávali pozor, jak se chovali chodci i řidiči. Ačkoli zaznamenali více prohřešků, udělili policisté podle své mluvčí Jany Rösslerové pouze jednu pokutu. Dostal ji řidič, který nedal na přechodu přednost chodkyni – pokutu dostal přesto, že k ohrožení své bezpečnosti přispěla i mladá žena, která při přecházení telefonovala a provoz na silnici nevnímala.

Právě na chování chodců se akce zaměřila především. „Policisté během této akce zaznamenali neukázněnost především ze strany dospělých chodců, kteří většinou na poslední chvíli dobíhali mimo přechod autobus nebo tramvaj a riskovali tak střet s vozidlem,“ uvedla mluvčí.

Policisté se ale soustředili i na děti, hlídkovali především u škol. Akce začala v pondělí ve Švehlově ulici v Praze 10, v dalších dnech policisté dohlíželi na provoz v ulicích Jana Želivského, Žernosecká, na křižovatce Slavíčkovy a Ondříčkovy ulice a u tramvajové zastávky Národní divadlo.

Podle statistik zavinilo letos v lednu a únoru dopravní nehodu v Praze 34 chodců. V pěti případech bylo zavinění na straně dětí. Loni způsobilo na území metropole dopravní nehodu 262 chodců, z toho bylo 50 dětí.