Řidiči-viníci prchají od nehod, zraněné nechávají ležet

Ústí nad Labem – „Hrdiny“ silnic, kteří neradi respektují pravidla provozu, odvaha často opouští, když zaviní nehodu. Jenom v Ústeckém kraji letos už více než 50 z nich raději uprchlo – a to přesto, že v některých případech zůstali na místě zranění lidé. Naposledy nedal takový řidič přednost kolu na křižovatce v Ústí nad Labem. Zranění, která cyklista utrpěl, ho poznamenají po celý zbytek života – možná i proto, že mu bezprostředně po srážce nikdo nepomohl. Viník raději ihned uprchl.

Devětadvacetiletý Jan Klčo se minulou neděli večer vracel na kole z práce. Kousek pod areálem ústecké nemocnice mu nedal přednost zatím neznámý řidič, který vjel do křižovatky. Mladík na kole nestačil zabrzdil, narazil do auta a pak ho přelétl. Řidič, který se pravidly nezabýval před nehodou ani po ní, sešlápl plyn a zmizel. „Když mě srazil, zastavil za křižovatkou. Asi se podíval, jestli nejsou svědci – nebo nevím, co studoval. Pak prostě odjel,“ popsal cyklista, co následovalo po havárii. Sám Jan Klčo se bude léčit měsíce a následky cizího chování ponese celý život – přišel o ledvinu a slezinu, má zlomenou pánev a lopatku.

Policie zatím viníka marně hledá. Ví pouze, že auto, se kterým se cyklista srazil, zřejmě byla tmavě zelená felicie combi. „Kiminalisté intenzivně pátrají po řidiči, vyhodnocují záběry,“ sdělila policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Jen v Ústeckém kraji letos viníci ujeli už od 52 nehod – je to více než desetina případů. Podle policejních statistik jsou šance na jejich vypátrání mizivé. „Nechtějí se přiznat k té odpovědnosti za způsobení přestupku, případně trestného činu, je možné, že jedou i pod vlivem alkoholu,“ vysvětlil, co řidiče vede k takovému konání, vedoucí ústecké dopravní policie Karol Kočárek.