Protikomunistický odboj prošel sněmovnou

Praha - Dolní parlamentní komora dnes přijala zákon o protikomunistickém odboji. Pokud jej přijme i Senát a podepíše prezident, účastníci odboje by měli dostat odškodnění ve výši 100 tisíc korun, pozůstalí by měli dostat o polovinu míň. Poslanci také propustili návrh na novou úpravu regulace hazardu do závěrečného čtení. Zatím ale není jasné, v jaké výsledné podobě omezení hazardu schválí. Dnes rozhodli, že základem pro výsledné hlasování bude návrh skupiny členů rozpočtového výboru za ODS a TOP 09 místo dosavadní vládní novely loterijního zákona, kterou doporučil ke schválení rozpočtový výbor. Závěrečné čtení, kdy se o celém zákoně bude hlasovat, by se mělo uskutečnit příští úterý. Původně měli poslanci hlasovat i o části zdravotnické reformy, tento bod ale přijde na řadu až příští týden.

Zatímco při předchozím projednávání v dolní komoře zákon ostře kritizovali komunisté, dnešní závěrečné schvalování bylo bez diskuse. Pro předlohu hlasovalo 132 ze 175 přítomných poslanců. Vedle koalice ji podpořila i řada sociálních demokratů. Pokud zákon schválí Senát a podepíše prezident, začne platit symbolicky 17. listopadu.

Předloha popisuje formy odboje a odporu a vymezuje lidi, na které by se nevztahoval. Překážkou by bylo například jejich zaměstnání u bezpečnostních složek, členství v komunistické straně, v Lidových milicích, akčním výboru Národní fronty a za normalizace také ve Svazu československo-sovětského přátelství. Za odbojáře by se nepovažovali ani lidé, jejichž odboj byl veden „zavrženíhodnou pohnutkou“ nebo kteří se dopustili zavrženíhodného jednání směřujícího k popření hodnot svobody a demokracie či k popření základních lidských práv, a mohli se tomu vyhnout.

Předseda KSČM Vojtěch Filip:

„Je to zákon, který občany rozdělil nerovným způsobem na ty, kteří mají být oceněni, na ty, kteří by mohli být oceněni, ale prošli řadami KSČ, a na ty, kteří nejsou v prvé ani druhé kategorii.“

Někteří účastníci třetího odboje by osvědčením mohli také získat postavení válečných veteránů stejně jako ti, kteří bojovali proti nacismu za druhé světové války a nebyli vojáci. Tím by jim vznikl nárok na některé výhody, například ve zdravotní a sociální péči. Součástí symbolického ocenění by byl i pamětní odznak. Osvědčení bude vydávat ministerstvo obrany na základě odborného stanoviska Archivu bezpečnostních složek, případně Ústavu pro studium totalitních režimů. Na návrh ČSSD bude o odvolání proti verdiktům ministerstva rozhodovat zvláštní komise.

Návrh, který představil poslanec TOP 09 Jan Farský, sjednocuje odvody na 20 procent výtěžku, přičemž u vybraných her z nich poputuje nejméně jedna čtvrtina obcím na veřejně prospěšné účely. Půjde například o bingo, kurzové sázky, kasina a videoloterijní terminály. Karetní turnaje se budou moci odehrávat pouze v kasinech, ale výše vkladů budou mít spodní limit, aby se netýkaly klasických „mariášníků“, jak řekl.

Kromě toho tento návrh znemožňuje účast na loterijním trhu anonymním firmám a zahraničním firmám. Obce se stanou účastníky povolovacího řízení při povolování hazardu na jejich území. Také smlouvu, kterou se bude odvádět výtěžek na veřejně prospěšné účely, bude muset schvalovat ten, kdo loterie povolil, a tato smlouva bude muset být zveřejněna nejméně pět let na internetu.

Restituci půdy a pozemků musí lidé stihnout do konce příštího roku

Lidé se budou moci zřejmě nejpozději do roku 2012 domáhat u soudů, aby vyjasnily vlastnictví pozemků a zejména zemědělské půdy v dosavadních restitučních sporech. Týká se to případů, v nichž pozemkový úřad neuznal vlastnický nárok restituentů k půdě. Se zavedením lhůty počítá senátní novela zákona o úpravě vlastnických vztahů k půdě a jinému zemědělskému majetku, kterou dnes schválila sněmovna.

Herna
Zdroj: ČT24