Česká města se třesou před sociální reformou

Praha – Řada měst v Česku se obává sociální reformy. Jsou nespokojena s jejím dosavadním průběhem a obávají se, že důsledkem plánovaných změn budou větší výdaje samospráv. Například odstupné zaměstnanců, kteří nepřejdou na úřady práce, je může stát stovky tisíc korun. Starostové a tajemníci dosavadní situaci popisují jako chaos, nedostatek informací a nulovou komunikaci.

„Máme podezření, že se to opravdu dělá ad hoc a že se to vymýšlí na koleně, nikde se to nekonzultuje a zkouší se, jak to dopadne,“ vyjádřil se starosta Písku Ondřej Veselý. Jistě se ví jen to, že velkou část agendy, kterou zatím vykonávají města, převezme Úřad práce. „Vůbec není dořešeno, jak to bude s těmi pracovníky, kteří v současné době tyto činnosti vykonávají,“ podotkl starosta Strakonic Pavel Vondrys.

Například v Milevsku se reforma týká celkem sedmi zaměstnanců města. Jestli automaticky přejdou pod úřad práce všichni nebo alespoň někteří z nich, nikdo netuší. Ve Strakonicích má kvůli reformě nejistou budoucnost dvanáct zaměstnanců městského úřadu. Kdyby je všechny měl propustit, stálo by ho odstupné půl druhého milionu korun.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

„Finančně není vůbec zajištěno, kdo to vlastně zaplatí. Zatím to padá na hlavu nás obcí. Budeme to muset zaplatit z našich rozpočtů a já se ptám proč,“ ptá se Vondrys. Tato jednání ale podle Svazu měst a obcí nejsou založena na rovnoprávném postavení. Případné spory má totiž rozhodnout ministerstvo práce a sociálních  věcí.