Silnice v Novém Městě nad Metují se sesouvá

Nové Město nad Metují – Uzavírky silnic kvůli nestabilním skalám, které nedávno omezily přístup do Hřenska nebo obcí jižně od Prahy, nejsou výjimečné. K podobnému opatření museli silničáři přistoupit také v Novém Městě nad Metují. Uzavřena je frekventovaná silnice pod náměstím. Posouvá se podloží silnice i opěrná stěna. Silnici proto čeká kompletní rekonstrukce a její okolí zpevnění.

Na silnici byly vidět stále větší boule, domy, které u ní stojí, začaly praskat. Jedna stěna domu rodiny Skládalových je hned u zdi silnice. Během zimy se posunula asi o dva centimetry. „Na půdě se nám začal vyvalovat trám a začalo nám to hrnout střechu,“ popsal obyvatel domu Martin Skládal.

Po rekonstrukci silnice a zpevnění zdi a podloží volala radnice Nového Města nad Metují několik let. Zatím už sama zaplatila zpevnění skal pod Nádražní ulicí i další sanační práce. „Město je umístěno na opukovém nebo novoměstském podloží. Jsou to pilíře, které zvětrávají,“ přiblížila problémy, kterým Nové Město čelí, Jarmila Valterová z městského úřadu.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Nová uzavírka způsobila i menší dopravní problém. Silnice je totiž docela frekventovaná. „Je to přístupová cesta z hor do centra Nového Města,“ vysvětlila místostarostka Bronislava Malijovská.

Komunikace se znovu otevře na konci října. Oprava, kterou financuje kraj, má stát 15 milionů korun.