Klausův pohár trpělivosti přetekl, šéfy koalice zve na Hrad

Praha - Prezident Václav Klaus pozval na čtvrteční dopoledne na Pražský hrad předsedu ODS Petra Nečase, TOP 09 Karla Schwarzenberga a VV Radka Johna. Je podle něj nutné jednat o tom, jak a zda vůbec pokračovat v současné vládní sestavě. Na krátké tiskové konferenci večer uvedl, že důvěra v kabinet je vážně narušena. Podle jeho slov už události přesáhly míru tolerance hlavy státu i veřejnosti. Reagoval tak na informace o nahrávce, která má dokázat, že se ODS podílela na vnitrostranickém puči ve Věcech veřejných.

„Události dnešního odpoledne na naší politické scéně přesáhly jakoukoli tolerovatelnou hranici. Pohár mé trpělivosti přetekl,“ uvedl prezident. Důvěra veřejnosti ve vládu, jednotlivé koaliční strany a celý politický systém je podle něj vážně narušena, takže nelze dále pokračovat ve stejném duchu. „Jako prezident republiky nemohu těmto pokusům o rozvrat české politiky dále pasivně přihlížet,“ vysvětlil důvod schůzky, která má být zásadním politickým jednáním o tom, „jak a eventuálně zda v této sestavě pokračovat“.

Václav Klaus:

„Metody používané v posledních dnech a hodinách na naší politické scéně. Odposlechy, tajné nahrávky, cílené lži, vzájemné obviňování se, které je následně popírané, a celá řada dalších věcí zásadním způsobem posunula rozměr dnešní vládní krize… Jako prezident republiky nemohu těmto pokusům o rozvrat české politiky dále pasivně přihlížet.“

Brífink Václava Klause (zdroj: ČT24)

Prezident má od pondělí na stole rezignaci ministra dopravy Víta Bárty a také návrhy na odvolání ministra školství Josefa Dobeše a ministra vnitra Johna. S podpisem dokumentů, které by znamenaly odchod všech tří politiků VV, čeká. Podmiňuje ho tím, že mu Nečas představí plán dalšího fungování kabinetu. Všechny tři koaliční strany zdůrazňují, že chtějí přes spory dále spolupracovat.

Na nahrávce, kterou odpoledne zveřejnil server Týden.cz, poslankyně Kristýna Kočí naznačuje, že na krizi Věcí veřejných a potažmo celé vlády se od loňska podílela ODS. Kočí tvrdí, že v rozhovorech „záměrně potvrzovala a dále rozvíjela spekulativní informace“, které šíří její bývalí kolegové z VV. Pokračuje tak v nedávno vzniklé tradici, kdy politici svá tajně zaznamenaná vyjádření označují za účelovou mystifikaci. Autor nahrávky, člen frýdecko-místecké organizace VV Lukáš Vích, dnes ale řekl, že slova Kočí o puči dlouhodobě připravovaném ve spolupráci s ODS jsou pravdivá.