Koalice zvažuje varianty, vláda se možná rozroste

Praha - Koalice se v Kramářově vile seznámila s variantami dalšího fungování vlády. Šéfka sněmovní frakce VV Karolína Peake uvedla, že navrhované varianty řešení chtějí VV projednat zítra dopoledne v poslaneckém klubu a další strany na stranických grémiích. Podle serveru Euro.cz se grémium ODS sejde v pátek. Server také s odvoláním na nejmenovaného místopředsedu strany napsal, že grémium se „na 80 procent“ rozhodne pro demisi vlády a vyvolání předčasných voleb. Podle zdroje ČTK je to však nereálné. Premiér Petr Nečas po jednání řekl, že v této chvíli je ve hře sedm variant budoucí podoby koaliční spolupráce. Dál se počítá s personálními změnami. Do pondělka se podle premiéra mohou objevit ještě nová řešení. Zvažuje se i možnost navýšení počtu vládních činitelů.

„Dnešní jednání K12 bylo normálně řádně ukončeno, nedošlo k žádné roztržce. Mluvili jsme o různých variantách řešení vládní krize, tyto varianty projednáme zítra my v poslaneckém klubu a kolegové z dalších stran na jejich stranických grémiích,“ řekla pro ČT Peake a dodala, že VV i nadále trvají na udržení ministerstva vnitra. Podle místopředsedkyně VV Kateřiny Klasnové se dál hovoří o nahrazení Radka Johna na ministerstvu vnitra nestraníkem i o výměně ministra školství Josefa Dobeše (VV). Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek novinářům řekl, že by se personální změny ve vládě neměly týkat TOP 09.

Některé ze zvažovaných variant, které zjistila ČT:

  • Ministerstvo vnitra by vedl některý z nestraníků - tedy někdo, kdo nepatří do žadné z koaličních stran.
  • Ministerstvo vnitra by vedl současný ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. Je označován za nejméně kontroverzního ministra Věcí veřejných v současné vládě.
  • Radek John by neřídil žádný resort kabinetu Petra Nečase, ve vládě by ale zůstal jako vicepremiér pro boj s korupcí.

„Občanští demokraté předložili několik variant, podle nichž by podle našeho soudu šla řešit stávající situace tak, aby koaliční projekt mohl pokračovat s obnovenou dynamikou,“ uvedl po jednání K12 v Kramářově vile premiér Petr Nečas. Podle Nečasových slov je v současnosti ve hře přibližně sedm variant rekonstrukce vlády. „To celkové řešení musí být samozřejmě širší, nemůže se týkat pouze personálních změn, musí dojít i k rekapitulaci stávající práce vlády,“ uvedl Nečas a dodal, že by muselo dojít i k dohodě o dalších prioritách programového prohlášení vlády.

Výkonná rada ODS bude o dalších variantách jednat zřejmě v pondělí. Jejímu jednání bude téhož dne jako vždy předcházet schůzka užšího vedení strany. Server Euro.cz dnes zároveň uvedl, že grémium bude jednat zřejmě už v pátek a s odvoláním na nejmenovaného místopředsedu strany napsal, že se „na 80 procent“ rozhodne pro demisi vlády a vyvolání předčasných voleb.

Do médií prosakují informace, že hlavní linie jednání se točí kolem tématu ministerstva vnitra. Jedna ze zvažovaných variant prý počítá s tím, že pro nynějšího ministra Johna by mohla vzniknout funkce vicepremiéra pro boj s korupcí. Uvažuje se prý i o tom, že ministrem bez portfeje bude předseda legislativní rady vlády, dosud stojí v čele rady ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Dvě nové funkce by znamenaly navýšení počtu členů vlády z 15 na 17. Vedle boje o ministerstvo vnitra mezi VV a ODS vedou tyto strany údajně i spor o to, které z nich má připadnout ministerstvo dopravy s vysokým rozpočtem. V jeho čele stál zatím neformální lídr VV Vít Bárta, který podal demisi.

„Jednání se týkala toho, co je kompromis ve vztahu k Věcem veřejným… Všechny varianty se vlastně týkají toho, jakou roli by VV hrály ve vládě. Nám jde o to, abychom to, co jsme slíbili voličům, tj. zejména boj proti korupci, dodrželi…,“ řekl ve Studiu ČT24 předseda VV Radek John. Naznačil, že nejde o udržení jeho osoby na ministerstvu vnitra, ale prioritou zůstává naplňování programu strany. „Nejde o jména ani konkrétní místa, ale o to, abychom mohli naplnit náš program. Pak je tam řada variant z jakých pozic…,“ prohlásil John. V pondělí prý VV přinesou jasné stanovisko.

Nečas připouští, že vláda bude muset žádat o důvěru

Považuji za samozřejmé, že v případě pokračování této vlády proběhne nějaká forma hlasování o důvěře, uvedl Nečas a připomněl, že existuje několik způsobů, jak hlasování dostát. Vedle klasického hlasování Nečas jmenoval i možnost spojit hlasování o důvěře s předložením nějakého balíku zákonů. „Nepochybuji o tom, že vláda bude muset podobným krokem projít,“ dodal Nečas.

Poslanecký klub ČSSD chce ve sněmovně vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. Zítra o tomto požadavku bude jednat předsednictvo strany, pokud ho schválí, tak by návrh ČSSD podala v pondělí. Předseda strany Bohuslav Sobotka předpokládá, že by se mimořádná schůze konala po Velikonocích.

Místopředseda TOP09 Miroslav Kalousek
Zdroj: ČT24