Bárta: Kmotři nás chtěli zničit a zneužili k tomu Kočí

Praha – Podle odstupujícího ministra dopravy Víta Bárty stojí za krizí ve Věcech veřejných a vládní koalici úsilí politických kmotrů, kterým vadí kroky Věcí veřejných proti korupčním praktikám. Kmotři spojení s minulým volebním obdobím podle Bárty chtěli vytvořit novou vládní koalici založenou na přeběhlících z Věcí veřejných a ke svému plánu zmanipulovali Kristýnu Kočí. Bárta to uvedl v Hyde Parku ČT24.

„Z toho všeho cítím to, že (Kočí) propadla nějakým lidem, kteří jsou spojovaní s minulým volebním obdobím a praktikami přeběhlíků, a někdo chtěl udělat to samé,“ uvedl Bárta. „Mám pocit, že je to úplně jiný člověk. Mám pocit, že kmotři vymyli mozek Kristýně Kočí,“ podotkl odstupující ministr v reakci na nahrávku, v níž někdejší předsedkyně poslaneckého klubu VV hovoří o tři čtvrtě roku připravovaném plánu na rozkol v koalici.

„Kristýnu jsem považoval za člověka pragmatického, ale zralého v tom, aby věděla, jakou cestou se má politika ubírat. Nemyslím si, že by té obludnosti byla sama schopna, z mého pohledu musela být kamsi vmanipulována,“ dodal Bárta. Pozastavil se i nad vulgárním slovníkem, který Kočí v nahrávce používá – podle svých slov ji takto nezná.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Bárta: Kmotři jsou vzteky bez sebe

Motivací blíže nespecifikovaných kmotrů jsou podle Bárty kroky ministrů Věcí veřejných, tedy Johnova protikorupční politika na ministerstvu vnitra a Bártovy zásahy do podoby zakázek na ministerstvu dopravy nebo střety s vedením Ředitelství silnic a dálnic.

„Kmotři jsou vzteky bez sebe z toho, co jsme za tři čtvrtě roku ukázali, snažili se prostřednictvím přeběhlíků udělat vládu bez Věcí veřejných. Teď jim to nevyšlo a je tu rozjetý vlak, kdy je ohrožený premiér této země, který to podle mě myslí dobře, ale je ve vleku lidí, kteří sami vědí, že jim plán nevyšel. Teď se to všechno řítí do pekla,“ uvedl odstupující ministr dopravy v Hyde Parku ČT24.

Koncepce ABL v Mladé frontě? Prý manipulace s dokumentem

Bárta se vyjádřil i k informacím, které o něm v pátek zveřejnila Mladá fronta Dnes (MfD). Podle ní totiž někdejší ředitel ABL již v roce 2008 představil svým spolupracovníkům dlouhodobou koncepci společnosti, v níž byl představen plán na infiltraci do politiky – ABL by tak získala nové zakázky. „Viděl jsem útržky z jakési koncepce. Je to buď několik dokumentů zkopírovaných do sebe, nebo manipulace s jedním dokumentem z roku 2008,“ uvedl Bárta k informacím MfD.

Celá diskuse je podle šedé eminence VV vytržená z kontextu: „Nepopírám základní tezi, která se tady omílá, a to, že ekonomická a politická moc spolu souvisí a je neoddělitelná, ale dává se jí úplně nový rozměr.“

Nabádání k infiltraci? Nic neobvyklého, říká Bárta

MfD v pátek zveřejnila rovněž údaje ze školení manažerů v ABL z května 2007. Zde Bárta nabádal své kolegy, aby pro získání klientů udělali všechno možné včetně totální infiltrace do prostředí potenciálního zákazníka. „Dokážu si představit, že když mám opravdu velkého zajímavého zákazníka, že na něj na dva dny nebo na týden někoho posadíme, abychom věděli, kde je, co dělá, s kým se stýká. A potom se pokusíme infiltrovat natvrdo do jeho prostředí,“ nabádal Bárta manažery.

Dnes ministr posunul význam svých slov; věci řečené v záznamu podle něj nejsou neobvyklé: „Nijak se nestydím, že jsem své manažery školil k tomu, že jestliže mají umět oslovit potenciálního zákazníka, že je potřeba, aby ho poznali, aby si na něj sedli. Tím ale není myšleno, aby ho sledovali, ale aby chápali, jestli si s ním mají povídat o hokeji nebo o fotbale, aby znali jeho základní hodnoty,“ interpretoval svá slova dnes večer Bárta. „Z obchodního pohledu je zásadní vědět, jestli mám jít vyjednávat do kanceláře, nebo k dobré večeři. To jsou standardní věci, které do byznysu patří.“

Vít Bárta:

„Do politiky jsem vstoupil s tím, že nechci dělat byznys, že jsem si peníze vydělal a že chci dělat něco užitečného. Dnes to vypadá tak, že ABL je osočována z toho, že je to šílená chobotnice, Věci veřejné virus a já démon.“

O odchodu z politiky Bárta neuvažuje. „Vzdát to nyní, by bylo obrovské zklamání. Bojujeme mezi starým a novým světem. Mysleli jsme si, že starý svět je zadupaný pod zem, a on zase vylezl. Je zapotřebí se nedat zahnat do rohu a tvrdě bojovat,“ uvedl s tím, že i nadále trvá na své kandidatuře na předsedu VV.

Vládní krize den po dni:

Čtvrtek 7. dubna: Předsedkyně poslaneckého klubu VV Kristýna Kočí oznámila, že jí ministr dopravy Vít Bárta předal úplatek za mlčenlivost ve výši půl milionu korun. Tentýž den byla vyloučena ze strany.

Pátek 8. dubna: Mladá fronta Dnes publikovala sérii dokumentů o ambicích Víta Bárty na získání části politické moci prostřednictvím ABL a Věcí veřejných. Bárta podal demisi. Premiér Nečas oznámil, že z vlády musí odejít všichni ministři spojení s VV.

Sobota 9. dubna: VV požadují odchod ministrů Miroslava Kalouska, Alexandra Vondry a Ivana Fuksy z vlády.

Pondělí 11. dubna: Premiér informuje prezidenta Klause o Bártově rezignaci a návrhu na odvolání Josefa Dobeše a Radka Johna. Klaus ale požaduje plán dalšího směřování vlády. Ministr obrany Alexandr Vondra nabízí svou rezignaci pro vyřešení patové situace.

Úterý 12. dubna: Petr Nečas oznámil, že VV již nebudou držet ministerstvo vnitra. VV trvají na tom, že Radek John zůstane v čele rezortu.

Středa 13. dubna: Nahrávka rozhovoru s Kristýnou Kočí ukazuje, že bývalá předsedkyně poslaneckého klubu VV chystala vnitrostranický puč. Kočí to později dementuje.

Čtvrtek 14. dubna: Z jednání koaličních špiček a prezidenta vychází přesvědčení o zájmu na zachování koalice. Rýsuje se sedm variant řešení.