V Kmetiněvsi lidé protestovali proti nárůstu dopravy

Kmetiněves (Kladensko) - V Kmetiněvsi na Kladensku dnes lidé protestovali proti nárůstu dopravy v obci. Ten nastal poté, co Středočeský kraj uzavřel dva silniční úseky v okolí, přes obec teď vedou obě objízdné trasy. Starosta obce chtěl původně přes silnici umístit betonové zátarasy, nakonec místní zvolili jinou formu protestu. Lidé se tam tak dnes dvě hodiny přecházením přes přechod snažili projíždějící auta zbrzdit. V těsné blízkosti silnice totiž stojí základní a mateřská škola. Hejtmanství ale argumentuje, že jiné objížďky možné nejsou.

Středočeský kraj opravuje propadlý propustek na silnici mezi Velvary a obcí Bříza. Provoz tam komplikují také další práce na silnici I. třídy u Slaného, kde Ředitelství silnic a dálnic opravuje vozovku. Kvůli těmto dopravním omezením právě fungují objízdné trasy, které vedou přes Kmetiněves. I přes nesouhlas starostů o nich rozhodl Středočeský kraj.

Obyvatelé tvrdí, že tam došlo až ke 100procentnímu nárůstu dopravy. Jen během dopoledne tam mezi 10:00 a 12:00 projelo 187 nákladních a 126 osobních aut. Místním starostům se nelíbí postup Středočeského kraje, který je o objížďce přes Kmetiněves informoval až na poslední chvíli.

Reportáž Anny Rackové a Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Podle kraje je to běžný postup. Opravy je totiž nutné provést co nejdříve. „Samozřejmě jsme se snažili jít cestou nejmenšího zla a opravdu nám vyšla tato varianta jako nejlepší možnost,“ doplnila mluvčí středočeského krajského úřadu Markéta Vítková.    

  • Objízdná trasa pro kamiony autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2480/247946.jpg
  • Lidé v Kmetiněvsi protestují proti nárůstu dopravy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2479/247824.jpg