Ombudsman kritizuje stovku za den v nemocnici

Praha – Ombudsman Pavel Varvařovský kritizuje plánované zvýšení poplatku za pobyt v nemocnici z 60 na 100 korun. Podle něj na to doplatí hlavně chudí a důchodci. Navrhuje, aby se tento poplatek započítával do ročního ochranného limitu. Vláda i ministerstvo zdravotnictví ale trvají na tom, že pacienty zvýšení neohrozí. Vyšší poplatky plánují prosadit už od září. Poslanci o příslušné novele začnou jednat příští týden.

„Zvýšení regulačního poplatku bude v případě dlouhodobějších hospitalizací citelným zásahem do sociální situace osob s nižšími příjmy, zejména pro rodiny těsně nad hranicí životního minima a seniory. Na regulační poplatek spojený s hospitalizací by měl být stanoven strop,“ uvedl Varvařovský. Své zásadní výhrady ale odmítl na dotazy ČT blíže vysvětlit. Věří totiž, že se ještě může zákon ve sněmovně změnit. Pacientské organizace kritizují zvýšení poplatků ještě víc. Tvrdí dokonce, že zvýšené poplatky budou jednoznačně protiústavní. „Pokud dojde k navýšení poplatku na 100 korun, tím se ještě prohlubuje protiústavnost stávajícího systému,“ domnívá se právník a místopředseda Platformy zdravotních pojištěnců Ondřej Dostál.

Před zvýšením poplatků varuje i vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková, která spadá přímo pod premiéra Petra Nečase (ODS). „Zvýšení poplatků za hospitalizaci nejvíce zatíží skupinu zdravotně postižených osob, které jsou nezaviněně závislé na zdravotní péči,“ uvedla Šimůnková. Podobně hovoří i předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása. „Lidem, kteří jsou závislí pouze na invalidním důchodu, zbývá kolem tří tisíc korun na měsíc na živobytí. Pokud se bude platit poplatek 100 korun, nebudou mít ani korunu,“ varuje Krása.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zdravotnictví ale trvá na tom, že dát stovku denně za den v nemocnici si může dovolit každý. „Nepředpokládáme, že by to měl být větší problém než dnes, protože by je i nadále měl ochránit sociální systém,“ odmítá kritiku mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.