Čtyřicátý čtvrtý babybox otevřen

Praha – Zatím čtyřiceti osmi novorozencům zachránila síť babyboxů život. Babybox, zpravidla umísťovaný u nemocnic, je vyhřívaná schránka, kam je možné odložit nechtěné dítě. Jakmile někdo odloží miminko do schránky, zařízení automaticky upozorní nemocniční personál. Ten první u nás zřídil Ludvík Hess již v červnu 2005. Pohled na babyboxy však není jen jednoznačně kladný. Někteří odborníci se domnívají, že jejich existence vede rodiče k nezodpovědnosti.

LUDVÍK HESS

Babyboxy v Česku

Babyboxy (zdroj: ČT24)

Ludvík Hess otevřel první babybox v Česku, ale duchovním otcem projektu zůstává i nadále. Na jeho mobil přijde zpráva, kdykoliv je jeden ze čtyřiceti čtyř babyboxů otevřen. Ne vždy znamená otevření babyboxu také to, že v něm sestřičky najdou novorozence. Lidé je otevírají i ze zvědavosti. Podle pana Hesse se tak děje zejména v prvních měsících po zprovoznění nového boxu. Poslední holčička byla odložena v Ostravě. Hess jí dal jméno Ivetka, sestřičky z místní nemocnice ji pojmenovaly Zdenička Krásná.

Kolik jich potřebujeme

Počet babyboxů není podle Ludvíka Hesse zatím dostatečný. Měly by být rozmístěny po celé České republice. Zvláštní zřetel je pak třeba brát na Středočeský kraj, kvůli velké populaci, a na Prahu, kvůli koncentraci sociálních problémů. Podle jeho představ by se jejich celkový počet měl vyšplhat na sedmdesát. Toto číslo zhruba odpovídá počtu bývalých okresů. Neúspěšně zatím probíhá jednání v Královehradeckém a Českobudějovickém kraji. Tamní nemocnice nemají o jejich provoz zájem. Z počtu již odložených dětí je pan Hess smutný. Když otevíral před šesti lety první babybox, představoval si, že za pět let zachrání tak jedno dítě. I tak nepovažuje toto číslo za tak strašné, pokud situaci srovnáme například s Francií osmnáctého století. Tam fungovaly takzvané věže záchrany. Ročně se přitom narodilo zhruba osmnáct tisíc dětí a odloženo jich bylo necelých šest tisíc. Všech svých pět dětí, které měl s negramotnou švadlenou, odložil i slavný filozof a spisovatel Jean Jack Rousseau.

Co lze namítat proti babyboxům

Babyboxy nemají certifikaci jako zdravotní pomůcky. Prý ohrožují děti přehřátím, podchlazením či nedostatkem kyslíku. Posledním argumentem je, že používání babyboxů nebylo nikdy v žádné zemi legalizováno. Hess se ale domnívá, že ne vše musí být ošetřeno zákonem. Podle něj stačí, pokud používání babyboxů není nezákonné.  Přehřátí či podchlazení dětí v babyboxu podle něj nehrozí, neboť v něm dítě stráví maximálně minutu. Senzory, které přítomnost kojence detekují, signalizují tuto informaci zvukově, světelně a zároveň odešlou zprávu na osm telefonních čísel či pagery. Babyboxy jsou navíc standardně vytápěné na 28 stupňů Celsia a jsou ventilované.

Odložené děti ve světě

Na rozdíl od Česka Velká Británie nemá jediný babybox. Podle Hesse má ale Británie tak dokonalý systém adopcí, že jejich nepřítomnost lehce vynahradí. Babyboxům podobná zařízení provozuje většina evropských zemí a běžné začínají být už i ve Spojených státech.

  • Zřizovatel babyboxů Ludvík Hess autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2197/219629.jpg
  • Rozmístění babyboxů po České republice zdroj: Babybox - Statim http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1213/121217.jpg
  • Slavnostní otevření čtyřicátého čtvrtého babyboxu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2633/263205.jpg
Vydáno pod