Nečas: Udělali jsme kompromis, protože chceme reformy

Praha - Koaliční dohoda o personálních změnách ve vládě je přijatelný kompromis stabilizující vládu, v rámci něhož musely ustoupit všechny tři koaliční strany. Podle premiéra Petra Nečase se nyní ODS, TOP 09 a VV musí soustředit na reformy, které slíbily ve svém programu. Bez nich podle Nečase nemá další existence vlády smysl. Premiér také zopakoval, že v následujících týdnech zhodnotí práci všech ministrů a mohou přijít další personální změny. Věci veřejné i TOP 09 také svazují další existenci koalice s tím, aby pokračovaly reformy. VV chtějí i další personální změny v kabinetu.

ODS se podle Nečase v koaličních jednáních podařilo splnit svůj hlavní cíl, kterým byl odchod VV z vedení vnitra, kde údajně hrozilo propojování s firmou ABL. Někdejší šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice, který má ministerstvo nově vést, je podle Nečase „nadstranickou, uznávanou osobností se silnou vnitřní integritou“. Koaliční partneři ho prý vybrali ze seznamu šesti kandidátů, kteří splňovali toto kritérium.

Petr Nečas:

„Oprávněnost pokračování této koalice a této vlády bude právě poměřena schopností, ochotou a silou prosazovat zásadní reformy, které jsou zpracovávány, především reformu důchodovou a reformu zdravotnictví.“

ODS původně požadovala odchod všech ministrů, kteří podle ní byli spojeni s ABL, Nečas kvůli tomu na Hrad odnesl návrh na odvolání Johna i ministra školství Josefa Dobeše. Setrvání Dobeše ve vládě bylo podle Nečase výsledkem dohody ODS a TOP 09. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg ho prý požádal o to, aby v této věci v rámci dosažení dohody s VV ustoupil. „Setrvání Dobeše je dílem politického kompromisu, ke kterému se ODS přihlásila,“ řekl Nečas. Chtěl prý také zachovat kontinuitu v resortu, který čeká zatěžkávací zkouška v podobě jednotné státní maturity. Na nich se podle Nečase ukáže, zda Dobeš svůj resort zvládá.

Lídři koalice se dohodli, že se novým nestranickým ministrem vnitra stane Kubice. Dosavadní ministr a předseda Věcí veřejných Radek John by měl ve vládě zůstat jako vicepremiér odpovědný za boj s korupcí. „Volba nestraníka, který není spojen s žádnou politickou stranou, byla v tuto chvíli nejvhodnějším řešením,“ domnívá se ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Podle něj je pro ODS především důležité, aby ministerstvo vnitra bylo řízeno důvěryhodnou osobností a aby se vládě podařilo prosadit reformy, které si již na počátku dala do vínku.

Jiří Pospíšil:

„Jsme přesvědčeni, že se nám podařilo zamezit tomu, aby ABL působila na ministerstvu vnitra a byla tak ohrožena vnitřní bezpečnost země.“

„Domnívám se, že se na ministerstvu vnitra nachází prostor pro to, aby zde očista nastala,“ uvedl Pospíšil a zároveň předpokládá, že určité personální změny na ministerstvu nastanou. „Ta hlavní kritika spojená s panem Johnem byla to, že se nechal obklopit lidmi, kteří reprezentovali různé mocenské zájmové skupiny… Přichází nový ministr a bude záležet na něm, jak si svůj tým pozmění,“ podotkl ministr spravedlnosti.

Ministerstvo dopravy by měl vést místo Víta Bárty (VV), který podal demisi, jeho dosavadní náměstek Radek Šmerda. „Ministerstvo dopravy podle koaliční smlouvy je obsazeno Věcmi veřejnými… Je tedy na nich, aby vysvětlili, proč pana Šmerdu dávají do pozice ministra dopravy. Je to rozhodnutí koaliční strany a my to respektujeme,“ potvrdil Pospíšil.

Jiří Pospíšil
Zdroj: ČT24