Češi ztrácejí zájem o své mrtvé, pohřby platí stát

Praha – Stále více lidí nechává pohřeb svých blízkých na státu. Podle nejnovějších údajů ministerstva pro místní rozvoj se před pěti lety nikdo nepostaral o 140 mrtvých, loni už to ale bylo pětkrát tolik. Zákon totiž žádnou takovou povinnost neukládá. Přibývá navíc i pohřbů bez obřadu. Nejčastěji lidé volí levnější kremaci. Česko tak drží evropské prvenství v pohřbívání žehem.

V roce 2007 zaplatilo ministerstvo za sociální pohřby statisíce. Loni se podle mluvčí resortu Jany Jabůrkové částka vyšplhala na 4,5 milionu a stále se zvyšuje. Zlom nastal v roce 2008, kdy stát zrušil pětitisícový příspěvek na pohřebné. Nezájem ještě vzrostl s ekonomickou krizí. Ta se projevila i v tom, že na některých hřbitovech je až 40 % nezaplacených hrobů.

Péči o nebožtíka žádný zákon pozůstalým nenařizuje. Když se o něj do 98 hodin nikdo nepřihlásí, pohřeb organizuje obec, zpopelnění platí stát. Ostatky se poté na rok uloží do takzvaného archivu a nakonec skončí ve společném hrobě. „V současné době tam můžeme mít tak pětistovku uren,“ řekl ČT ředitel Pohřebního ústavu hlavního města Prahy Jiří Mlčoch.

Reportáž Edity Horákové a Ley Surovcové (zdroj: ČT24)
Ceny pohřebních služeb
Zdroj: ČT24