Soud zastavil stíhání exmanažerů KB v kauze miliardových ztrát

Praha - Obvodní soud pro Prahu 1 minulý čtvrtek rozhodl o zastavení trestního stíhání osmi bývalých členů představenstev Komerční banky (KB), kteří již 11 let čelí obvinění kvůli miliardovým ztrátám při obchodování s rakouskou firmou B.C.L. Trading Baraka Alona. Uvedl předseda obvodního soudu Libor Vávra. Doplnil, že bylo rozhodnuto v neveřejném zasedání, usnesení není pravomocné.

Obžaloba muže viní z porušování povinnosti při správě cizího majetku, škodu žalobci vyčíslili v přepočtu na téměř sedm miliard korun. Obvodní soud muže již čtyřikrát osvobodil, odvolací senát Městského soudu v Praze však vždy verdikt zrušil a případ vrátil k novému projednání. Naposledy tak učinil koncem února.

Obžalobě čelili Petr Budínský, Tomáš Doležal, Jaroslav Mareš, Bořivoj Pražák, Pavel Ševčík, Lubomír Štěpáník, Ladislav Vinický a Karel Bednář. V případě odsouzení jim hrozilo dva roky až osm let vězení. Mezi obžalovanými byl původně i někdejší generální ředitel KB Jan Kollert, před časem ovšem zemřel. Bývalí členové představenstev KB jsou stíháni od května 2000, soud se začal kauzou zabývat v únoru 2005.

Obžaloba viní bankéře z toho, že při obchodování banky s B.C.L. v letech 1997 až 1999 porušili povinnost opatrovat a spravovat cizí majetek. Představenstvo podle obžaloby schválilo finanční limity pro otevření dokumentárních akreditivů pro B.C.L., přestože jejich zajištění bylo nedostatečné, a způsobilo tak škodu v řádech miliard korun.

Alon čerpal finance tak, že mu KB otevřela takzvané dokumentární akreditivy, na jejichž základě poskytuje klientovi peníze na určitý obchod výměnou za to, že zajistí zboží odpovídající hodnoty. Zároveň někdy blokuje část sumy na účtu pro případ, že klient peníze nevrátí. Alon postupně získal až 250 milionů dolarů. Pak se ale ukázalo, že banka nemá zboží ani blokované peníze.

Jeden z obžalovaných - Pražák - již dříve uvedl, že Alon se stal klientem KB v polovině 90. let s tím, že bude pomáhat vyvážet zboží klientů KB do zahraničí. Začátek spolupráce KB s B.C.L. byl podle Pražáka bez problémů.

Bankéři dříve naznačovali, že šlo o politickou objednávku

Předseda prvoinstančního senátu Karel Kudláček mu dal loni v červnu při vynesení čtvrtého zprošťujícího verdiktu za pravdu. Firma B.C.L. podle soudce až do poloviny roku 1999 vždy dostála svým závazkům a byl jí tak navyšován limit pro čerpání dokumentárního akreditivu. I jiné banky do té doby podle Kudláčka hodnotily B.C.L. jako spolehlivého obchodního partnera. Neprokázalo se, že by obžalovaní měli jasnou informaci o tom, že jde o rizikového klienta a mohly by nastat problémy, uvedl loni soudce.

Bankéři na samém počátku případu naznačovali, že jsou stíháni na politickou objednávku. Postupem času to vypadalo, že případ k soudu vůbec nepůjde. Státní zástupce totiž jejich stíhání zastavil s tím, že se neprokázalo jejich napojení na Alona ani to, že jednali v úmyslu poškodit banku. Nadřízené zastupitelství však rozhodnutí o zastavení stíhání zrušilo. Státní zástupce tedy devět manažerů obžaloval.

Bankéři vždy vinu za ztráty odmítali s tím, že představenstvo činilo jen strategická rozhodnutí, banka prý měla i jiné kontrolní mechanismy. Na různých úrovních řízení byl vždy pracovník, který odpovídal za práci svých podřízených. Takovým člověkem prý byla i bývalá šéfka odboru financování KB Jiřina Kaplanová, která údajně měla B.C.L. na starosti a vedení prý před rozhodováním předložila nepravdivé podklady. Kaplanová je kvůli obchodům s Alonem v odděleně vyšetřované kauze rovněž stíhána.

Vydáno pod