Kvůli suchu hrozí v Česku požáry

Praha - Nynější teplé a suché počasí téměř bez srážek bude v Česku i v příštích dnech, v celé republice proto hrozí podle meteorologů požáry. Výstraha platí od dnešních 14:00 do odvolání. Největší riziko požárů hrozí podle meteorologického webu na jižní Moravě a v části středních a severních Čech. Meteorologové proto doporučují, aby lidé případným požárům předcházeli, mimo jiné tím, že nebudou v přírodě rozdělávat oheň, a dbali zvýšené pozornosti především v těžko přístupných oblastech a v lesích.

Do konce dubna bude počasí jasné a teplé, přeháňky se vyskytnou jen místy. O velikonočních svátcích se lidé mohou těšit na 19 až 25 stupňů. Noci ale budou ještě chladné, v příštích dnech může nad ránem přituhnout na pouhé tři stupně nad nulou, později bude šest až 11 stupňů.

Příjemné jarní dny a polojasnou oblohu přinese i začátek máje. Postupně ale začne přibývat oblačnosti, místy se vyskytnou i přeháňky a bouřky. Odpolední teploty atakující pětadvacítku se ale udrží, v noci pak bude podle předpovědi 11 až pět stupňů Celsia.

V období od 10. do 20. května už ale slunečné dny skončí. „Po většinu dekády předpokládáme oblačné počasí, na většině území se srážkami, zpočátku převážně bouřkového charakteru. Ubývání oblačnosti na polojasno až skoro jasno očekáváme jen přechodné a krátkodobé,“ uvedl ČHMÚ. Déšť s sebou přinese i mírné ochlazení, přes den by mělo být maximálně 18 až 25 stupňů, postupně jen do 21 stupňů. Noční teploty pak poklesnou ke čtyřem stupňům.

Předpověď počasí (zdroj: ČT24)