Respekt: Ze zastupitelství uniklo jméno utajeného svědka v kauze Pandur

Praha - Protikorupční policie od středy vyšetřuje pražské vrchní státní zastupitelství kvůli úniku jména utajovaného svědka v kauze Pandur. Píše to v aktuálním vydání týdeník Respekt. Detektivové jsou přesvědčeni, že informace mohla uniknout pouze z úřadu, kterému šéfuje Vlastimil Rampula. Podle Respektu měli k výpovědi svědka přístup pouze tři státní zástupci, informaci však nelze ověřit.

Mladá fronta Dnes a Právo zveřejnily 11. května výpověď manažera rakouské zbrojařské firmy Steyr Stephana Szücse, který byl v Rakousku veden jako utajený svědek a žil pod skrytou identitou. Jeho svědectví mělo přinést nové světlo do jedné z největších korupčních kauz České republiky - údajně předraženého čtrnáctimiliardového nákupu obrněných transportérů Pandur pro českou armádu. Szücs vyšetřovatelům dosvědčil, že si Marek Dalík v roce 2007 řekl o úplatek ve výši půl miliardy korun jako provizi za uskutečnění obchodu.

Vyšetřování kauzy v ČR rozjelo loni. České úřady se dohodly s rakouskými, že protikorupční policie vyslechne i rakouské svědky. Szücs vyslýchal letos v březnu vyšetřovatel František Zahálka doprovázený vrchními státními zástupci Ladislavem Letkem a Marcelou Kratochvílovou. Svědek byl vyslýchán v němčině a v tomto jazyce byl sepsán i protokol, který byl překládán na rakouské ambasádě. Vzhledem k tomu, že se v médiích objevily přesné citace tohoto překladu, je podle týdeníku vyloučeno, že by informace zveřejnil překladatel.

V Rakousku zveřejnění jeho jména v médiích vyvolalo zděšení tamních justičních institucí. Šéf vrchních žalobců Rampula odjel minulý týden situaci uklidnit. Szücs se v této chvíli ze strachu z pomsty skrývá a není jisté, že své svědectví zopakuje před případným soudem.