Odminování Brd se prodraží, ministerstvo počítá až s miliardou

Plzeň - Rušení vojenských prostorů, které z úsporných důvodů plánuje armáda, si vyžádá dodatečné náklady, a to v řádu stamilionů korun. To znamená, že zbavit se vojenských prostorů může být pro armádu podstatně dražší, než kdyby je měla udržovat dál. Území bude totiž třeba vyčistit od nevybuchlé munice. To se týká se hlavně újezdu v Brdech, odkud se vojáci stahují úplně.

Na Brdech se cvičilo 80 let a plocha letecké střelnice, která má 3 200 hektarů, dá pyrotechnikům asi nejvíc zabrat. A navíc armáda vůbec netuší, kolik ukrývají brdské lesy munice a chystá pyrotechnický průzkum. Likvidace střeliva tu potrvá několik let a celá oblast bude kvůli tomu uzavřená. „Dopadové plochy, kde je munice, uzavřeme a průběžně na nich budou armádní ženisté provádět pyrotechnickou očistu,“ vysvětlil Jan Pejšek, mluvčí ministerstva obrany.

Podle pyrotechnika Václava Bilického, který čistil vojenský prostor v Ralsku, to znamená projít celou plochu s detektory a vyčistit půdu do dvaceticentimetrové hloubky. „Těžko se dá odhadnout, co bude ten hektar stát, jestli se bude pohybovat kolem 100 tisíc, 200 tisíc,“ dodal Bilický. To by znamenalo 300 až 600 milionů jen na vyčištění dopadových ploch, propočty ministerstva obrany kalkulují se sumou mezi půl miliardy až miliardou korun. Pejšek tvrdí, že vojáci to budou dělat v rámci výcviku. „Jak dlouho to bude trvat a kolik to bude stát, to bude možné říct až poté, co proběhne pyrotechnický průzkum,“ vysvětlil Pejšek.

Armáda však zatím netuší, odkud vezme peníze. Se žádostí o pomoc se chystá jít i za kraji a obcemi. Podle hejtmana Plzeňského kraje Milana Chovance ale rozpočet brdských obcí na to určitě nestačí. „A rozpočet kraje? Byť můžeme v omezené míře pomoci, tak určitě miliardu nenajdeme,“ dodal Chovanec.

Na území bývalého vojenského prostoru v Ralsku na Českolipsku zůstává dodnes rovněž množství nevybuchlé munice. Jde hlavně o bývalou leteckou střelnici Prosička, kterou pyrotechnici nikdy nevyčistili. Prostor je volně přístupný veřejnosti a chybí tu jakékoli varování. Vojenské lesy a statky, kterým území patří, žádná opatření nechystají, obávají se zájmu amatérských hledačů munice.

V minulosti vojáci odminovávali v Milovicích a Ralsku prostory po sovětské armádě, úplně vyčistit se je dodnes nepodařilo. Teď armáda opouští vlastní újezdy. Čtyři z nich jen zmenší, ale jen o území, kde by žádná munice ležet neměla. Čištění tak v dohledné době čeká jen Brdy.