Nahrávka Kočí volala po divadelním zpracování

Praha - Divadelní režisér Tomáš Svoboda se rád inspiruje v současnosti, jak ukazuje například muzikál Pornohvězdy nebo hra o Jaromíru Jágrovi. Naposledy ho zaujala skandální nahrávka bývalé poslankyně Věcí veřejných Kristýny Kočí a v divadelním studiu Rubín vznikla hra "Kristýna - blonďatá bestie". Dílo na pomezí parodie politiky a divadelní psychoterapie svého druhu, které umně stírá rozdíly mezi politikou a divadlem a klade si otázku, zda vůbec ještě nějaké jsou. Režisér Svoboda vnímá celou situaci jako doslova předurčenou k divadelnímu zpracování.

„Přišlo nám to jako taková vznešená, dramatická situace, která směřovala k určitému naplnění,“ vysvětluje Svoboda a s ironickým nadhledem předkládá své obavy o budoucnost žánru rozhlasové hry. „Teď půjdou do rozhlasu rovnou hotové nahrávky z Parlamentu, z Hradu. Mám z toho trochu strach,“ dodává.

Herci měli na nacvičení svých rolí pouze tři dny a Barbora Poláková tak nebyla úplně spokojena se způsobem, jakým podala chytlavou dikci Kristýny Kočí. „Kdybych na to měla víc času, tak bych tu dikci vychytala lépe. Jenže to se opravdu nedalo stihnout. Byla jsem ráda, že se orientuju alespoň v tom textu, věty často neměly ani prostředek, ani konec. Snažila jsem se pochopit věci, které dělala poslední dobu, protože jsem to příliš nesledovala,“ vysvětluje Poláková.

Před půlnocí (zdroj: ČT24)

Kristýna Kočí - nahrávka rozhovoru z kavárny - ČT24

Žánr politické satiry není pro Svobodu úplnou novinkou, před několika lety se podílel na hře Má vlast v divadle Rokoko, popisující kauzu Stanislava Grosse. „Problémem těchto her je, že mají jepičí život, Mou vlast jsme hráli asi půl roku. Faktem je, že lidi to asi nějakým způsobem potřebují, aby se na tohle ukazovalo, že je to trapné a nemělo by se to dít,“ je přesvědčen Svoboda.

Zároveň odmítá, že by mělo jít o jednorázovou záležitost. „Jsme divadelníci, ten úspěch nás těší tak, že nedokážeme odolat tomu, abychom to nezopakovali. V noci po premiéře jsme se dlouho radili, jestli to budem reprízovat, pak jsme dali na web jednu větu a ráno mi volala produkce, že další představení bylo za půl hodiny vyprodané a den poté to samé. Zatím ten zájem trvá,“ neskrývá Svoboda radost.

Mladá herečka si nedokáže představit, že by se po vzoru předlohy své role dala na politiku. „Vždycky, když jsem si někoho oblíbila, tak odešel, odešel, nebo zblbnul. Většina slušných lidí tam nevydrží a zblbnou,“ myslí si Poláková a Kočí je jí i trochu líto. „Ono je to teď hodně zaměřené na ni, ale myslím si, že to není jen o Kristýně Kočí.“

Poslanci VV
Zdroj: ČT24