John chce Moroze za náměstka, Nečas to odmítl

Praha - Náměstek ministra vnitra Michal Moroz odchází ke konci měsíce z ministerstva vnitra. Vicepremiér Radek John (VV) už si ho vybral jako svého náměstka. Premiér Petr Nečas ale dnes Moroze na Úřadu vlády odmítl. Moroz na Nečasovo vyjádření reagoval slovy, že je to „věc dohody pana premiéra a pana vicepremiéra“. Premiérovy výtky vůči sobě pak označil za „poněkud úsměvné“. Johna ve čtvrtek na vnitru vystřídal nestraník Jan Kubice. Předseda VV poté dostal na starosti koordinaci boje s korupcí.

„Můj tým na vnitru byl ten, který zpracovával protikorupční strategii vlády,“ připomněl Moroz. Materiál vláda přijala na počátku letošního roku. Moroz předpokládá, že pokud se s Johnem na svém angažmá definitivně dohodne, bude mít na starosti naplňování této strategie a kontrolu, zda je skutečně plněna. John už dal najevo, že s Morozem do svého nového týmu počítá.

Konkrétní náplň Johnovy práce bude vláda řešit ve středu. Podle Moroze se nový tým bude zabývat například vznikem Rady vlády pro boj s korupcí. Pracovat by měl i na nových protikorupčních standardech a takzvaném vzorovém úřadu, tedy představě, jak by se měl chovat vůči korupci odolný orgán státu či samosprávy. Úřad by například informace o všech zakázkách nad 100 tisíc korun umísťoval na internet.

Petr Nečas:

„Náměstek vicepremiéra Radka Johna by se musel stát zaměstnancem Úřadu vlády. Pan Moroz zaměstnancem Úřadu vlády není a nikdy se jím nestane.“

Exministr nebude se svým třináctičlenným týmem, který budou tvořit lidé se zkušenostmi ze státní správy, sídlit ve Strakově akademii, ale ve vládní budově ve Vladislavově ulici.

Odchod předsedy VV z křesla ministra vnitra byl výsledkem jednání, které mělo vyřešit hlubokou vládní krizi. ODS premiéra Petra Nečase žádala, aby vnitro přestalo být ovládáno VV a také lidmi, kteří jsou podle ní spojeni s bezpečnostní agenturou ABL. Tu dříve vlastnil politik a bývalý ministr dopravy Vít Bárta, který kvůli podezření z možné korupce sám podal demisi.

Nástup Moroze do Johnova týmu na vnitru byl loni kritizován pro jeho spojení se soukromými bezpečnostními službami. Moroz ale podle svých slov nechápe, v čem by měly spočívat jeho vazby na ABL, když šlo před jeho nástupem na vnitro o konkurenční firmu. „Jediná naše vazba je v tom, že jsem jim prodal nějaký analytický software. Ten jsem ale prodal také některým orgánům české státní správy, takže asi jsem zjevně spojen i s nimi. Je to asi jako kdyby Microsoft byl propojený s panem Krejčířem, protože pan Krejčíř používá Windows,“ uzavřel ironicky Moroz.

Premiér Petr Nečas
Zdroj: ČT24