Newyorská Auto Show ukazuje šetrné koncepty

New York – Dnes se pro veřejnost otevírá Auto Show v New Yorku. Světoví automobiloví lídři jako Toyota, General Motors nebo Ford představují na výstavě, která probíhá trochu ve stínu šanghajského autosalonu, nejen své nové modely, ale i budoucí koncepty. Hlavním tématem newyorského autosalonu je efektivita vozidel budoucnosti i současnosti.

Stále víc se v Americe objevují také donedávna nevídané dieselové motory. Automobilky se tak snaží reagovat na potřeby svých zákazníků. Ti si poslední měsíce stěžují na to, že kvůli vysokým cenám benzinu musí šetřit na ostatním zboží. „Lidé jsou velmi opatrní v tom, co si pořizují. Auta teď kupují hlavně ti, kteří je opravdu potřebují. Že by si ho pořizovali pro radost, dnes neplatí,“ upozornil šéfredaktor MacKenzie.

Reportáž Jana Spilky (zdroj: ČT24)

Snazší pozici na americkém trhu mají zahraniční výrobci. Zatímco General Motors musí vyrábět stále menší auta a učit se nové postupy, konkurence z Evropy nebo Asie se odjakživa zabývá spíše menšími vozy. „Americké automobilky to budou mít v příštích letech těžší a těžší. Velmi agresivně se sem dere tvrdá konkurence, připomeňme německý Volkswagen,“ uvedl šéf společnosti KBB.COM Jack Nerad.

Zajímavostí newyorské Auto Show je první hybridní auto světa. Vyrobené bylo v roce 1901 a kromě klasického benzinového motoru ho poháněly dva elektromotory.