Zavedení přímé volby starostů se komplikuje

Praha – Zavedení přímé volby starostů bude zřejmě složitější, než vláda původně slibovala v programovém prohlášení. Legislativní rada vlády totiž požaduje, aby se kvůli tomu měnila ústava, původně se přitom měl měnit jen zákon o obcích. Na ústavní změnu ale nemá současná koalice dostatek hlasů a musí proto jednat i s opozicí. Podle Svazu měst a obcí navíc přímou volbu nechtějí ani starostové. Vláda by měla o případné změně ústavy rozhodnout zhruba do měsíce.

V ústavě je napsáno, že starostu vybírají zastupitelé vzešlí z voleb. Pokud by tedy měli starostu vybírat přímo voliči, tak se podle odborníků musí změnit i nejvyšší právní norma. Ministerstvo vnitra připouští, že změna ústavy by vyžadovala mnohem širší diskuzi. Přímá volba by navíc spolkla desítky milionů korun navíc, což je v době ekonomických škrtů pádný argument.

Zavedení přímé volby navíc ztrácí podporu i u samotných starostů. Zatímco ministerstvo vnitra na konci března oznámilo, že přímou volbu podporují dvě třetiny obcí, Svaz měst a obcí si uspořádal vlastní anketu, ze které naopak vyplynulo, že je až 70 procent starostů proti přímé volbě.

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)

„Anketa, kterou dělalo ministerstvo vnitra, obsahovala jen otázku, zda přímou volbu ano, či ne. Ale my jsme zjistili, že ten problém je daleko složitější,“ poznamenal místopředseda svazu Dan Jiránek. Ukázalo se například, že přímá volba starosty znamená i to, že starosta nebude členem zastupitelstva, nebude tedy se zastupitelstvem hlasovat, a nebude se tudíž podílet na zásadních rozhodnutích v chodu obce. „V tomto pojetí by se stal jakýmsi voleným tajemníkem obecního úřadu, nikoliv plnohodnotným starostou, který řídí zastupitelstvo, spolupracuje s ním a spolu s ním o obci rozhoduje,“ tvrdí Jiránek.

Svazu se nelíbí ani to, že by se starosta měl volit přímo jen v těch obcích, kde pak nevzniká obecní rada. „Je to nepřijatelné, podle ústavy jsme si všichni rovni,“ míní další z místopředsedů svazu Jaromír Jech. Mezi obcemi proto převládá názor, že pokud by se starosta měl volit přímo, pak všude. Funkčí období je pak dalším jablkem sváru, v případě přímé volby by totiž zastupitelstvo a starosta museli mít různá funkční období kvůli zajištění chodu v obci.