Během velikonočních prázdnin přišlo o život už 15 lidí

Praha – Letošní Velikonoce ještě neskončily a už na silnicích v Česku přišlo o život nejvíc lidí za posledních sedm let – ve čtvrtek čtyři, v pátek a v sobotu po pěti, v neděli zatím jeden. Celkových patnáct obětí je dvojnásobek loňské bilance. Policie to přičítá mimořádně hezkému počasí, které během svátků k cestám láká víc lidí než v jiných letech.

„Už teď lze říci, že letošní Velikonoce budou z hlediska počtu nehod a mrtvých významně nepříznivější než ty loňské,“ připouští Jiří Vokuš z policejního prezidia. Nejvíce lidí stály život nehody v severních a středních Čechách a na jihu Moravy. Umírají hlavně řidiči osobních aut, ale i motorkáři a chodci.

Nejtragičtější jsou dvě sobotní nehody. Když u Pyšel na Benešovsku vjelo osobní auto přímo pod protijedoucí kamion, přišli v něm o život dva lidé. Večer pak sjel starší manželský pár s autem do řeky v Tanvaldu na Jablonecku. Oba dva zemřeli v nemocnici.

Velikonoce na silnicích (zdroj: ČT24)

Statistiky dopravních nehod se ale plnily i dnes. Na silnici z Týna nad Vltavou do Písku v poledne prorazil svodidla na mostku dvacetiletý řidič. Náraz ho katapultoval předním sklem několik desítek metrů a s těžkými zraněními skončil v nemocnici. Těžkým zraněním skončila dnes odpoledne taky nehoda dvou aut na silnici mezi Náchodem a Českou Skalicí. Zasahovat v tomto případě musel dokonce vrtulník.

Nehod dál přibývá navzdory policejním kontrolám. Policisté naplánovali o Velikonocích po celém Česku 150 dopravních akcí. Tragické bývá i Velikonoční pondělí, a to často kvůli alkoholu. Loni zemřel jeden a předloni čtyři lidé.