Požár u Vojkovic je už pod kontrolou

Praha - Desítky hasičů bojují už od neděle s požárem v nepřístupném terénu kolem trati u Vojkovic na Karlovarsku. Na území desetikilometrového úseku kolem železnice hoří s různými přestávkami od nedělních 15:00 les, polní porost i tráva. Na místo byl dnes znovu povolán vrtulník. Plameny se odpoledne podařilo dostat pod kontrolu, oheň se dál nešíří a zůstává několik ohnisek. Jde o největší letošní požár v Karlovarském kraji. Nikdo se nezranil. Požáry páchaly škody ale i jinde v republice. Na Olomoucku při požáru rodinného domu zemřel muž. Na Semilsku zase hořela výrobna palet. Plameny způsobily škodu za tři miliony korun.

„Vše začalo včera (v neděli) v 15:00, požár byl hlášen na třech místech. Příčinou byla závada na brzdách jednoho z vagonů projíždějící soupravy. Létající jiskry zapálily trávu v asi desetikilometrovém úseku podél trati, která vede z Karlových Varů do Chomutova,“ uvedl mluvčí hasičů Martin Kasal.

Na místě jsou pořád čtyři jednotky hasičů, které tam budou i přes noc. Hlavní ohniska jsou sice uhašená, stále se ale mohou rozhořet desítky míst, kde oheň ještě doutná. Škody zatím nebyly vyčísleny, protože majitelé lesů zatím ještě neprošli všechna místa.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

I dnes pomáhal vrtulník

Zasaženo je území mezi obcemi Vojkovice a Mořičov. Do akce bylo už v neděli postupně nasazeno deset jednotek hasičů, 16 vozidel a posléze i vrtulník. Stroj vypustil na zasažené území asi 40 000 litrů vody.

Hlavním problémem bylo dostat vodu do nepřístupného terénu s převýšením až 100 metrů a příkrým svahem. V pondělí byl proto opět povolán vrtulník, který kropil strmé hřebeny, kam byl problém vytlačit vodu čerpadly. Situaci navíc komplikovala suchá tráva a vítr.

Při požáru rodinného domu v Dubu nad Moravou na Olomoucku dnes časně ráno zemřel muž. Podle policie šlo o majitele domu. Hasičům se ho sice z hořících místností podařilo vynést, na následky zranění však zemřel.  Požár domu likvidovaly čtyři jednotky hasičů. Proč začalo hořet, se zatím neví. Případem se zabývá i policie.

Hořelo také v Horce u Staré Paky na Semilsku. Požár výrobny palet společnosti Jilos Horka způsobil škody za tři miliony korun. S ohněm bojovali hasiči téměř pět hodin. Oheň vznikl zřejmě ve vzduchotechnice. Na místě zasahovalo pět profesionálních a dobrovolných jednotek, podařilo se uchránit majetek v hodnotě deseti milionů korun, Shořelo odsávání, filtrační stanice a požár se rozšířil i na střechy. Požár zřejmě způsobila nějaká kovová součást, kterou nasála vzduchotechnika. Jiskra pak zapálila jemné piliny a oheň rychle rozšířil. Hlavní výroba podniku, který zaměstnává 150 lidí, zasažena nebyla.