Jihlavské ulice jsou bezpečné, zlínské ne, hlásá ČP Index

Praha – Nejbezpečnější ulice měla loni z českých krajských měst Jihlava. Příliš mnoho nehod se nestává ani v Plzni nebo Olomouci. Vyplývá to z ČP Indexu bezpečnosti vydávaného dvakrát za rok Českou pojišťovnou. Na jeho chvostu skončil Zlín, před ním Ostrava. V kategorii okresních měst dopadly nejlépe Domažlice, Most a Rychnov nad Kněžnou, nejhůře Přerov, Břeclav a Kutná Hora.

Index České pojišťovny stanoví bezpečnost měst podle policejních statistik o počtech nehod s vážným nebo smrtelným zraněním. Pojišťovna sestavuje žebříček třinácti krajských a 59 okresních měst.

Nejbezpečnější z krajských měst je dlouhodobě Jihlava, která první příčku stále drží. Naopak na druhém místě se v novém seznamu ocitla Plzeň, která dříve figurovala na osmém místě. Bezpečnější než dříve jsou ulice Ústí nad Labem – v roce 2009 figurovala severočeská metropole na předposlední dvanácté příčce, letos je čtvrtá. Naopak nejvíce si pohoršil Liberec (ze 4. příčky klesl na 11.) a Zlín, který se z předloňské 7. příčky propadl na poslední, 13. místo.

Celkem tři okresní města – Domažlice, Most a Rychnov nad Kněžnou – nezaznamenala v roce 2010 ani jednu nehodu s vážným nebo smrtelným zraněním. Nejméně bezpečno naopak bylo v Kutné Hoře. Zlepšení se dočkali řidiči a chodci v Rychnově nad Kněžnou, který se do čela žebříčku probojoval z předloňské 57. příčky, v Ústí nad Orlicí (z 58. místa na 7.) a Havlíčkově Brodě (ze 45. místa na 4.).

Výsledky za rok 2010 (krajská města):

1. Jihlava
2. Plzeň
3. Olomouc
4. Ústí nad Labem
5. Karlovy Vary
6. Hradec Králové
7. Praha
8. České Budějovice
9. Pardubice
10. Brno
11. Liberec
12. Ostrava
13.Zlín