Rath: Bude medicína pro chudé a pro bohaté

Praha - Poslanecká sněmovna dnes přes dvě hodiny jednala o novele, která má mimo jiné zvýšit poplatek za den v nemocnici ze 60 na 100 korun nebo zavést standardy péče. Poslanci ale nestihli o zákonu hlasovat, ve 13:00 začala polední pauza. Kdy se k návrhu vrátí, není jasné. Na odpoledne už totiž sněmovna zařadila jiné pevné body. Návrh předložila koaliční vláda, opozice s ním ale zásadně nesouhlasí. Novela je první ze série reformních zákonů, které hodlá ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) předložit do konce června. Platit by měla od ledna 2012.

Opozice tvrdí, že pacienti za zvýšení poplatků nic nedostanou. Obává se, že zavedením standardů bude kvalitní péče pouze pro bohaté. Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka už dříve prohlásil, že pokud bude zavedeno rozlišení zdravotní péče na standard a nadstandard, podá návrh k posouzení Ústavnímu soudu. 

David Rath:

„Pacient nedostane péči, kterou potřebuje, ale na kterou má. Bude medicína pro chudé a pro bohaté.“

Podle bývalé ministryně zdravotnictví Milady Emmerové (ČSSD) nelze žádnou změnu obsaženou v zákonu považovat za přínos pacientovi. Stínový ministr David Rath uvedl, že nejde o reformu, ale o několik nahodilých kroků, které české zdravotnictví určitě žádným způsobem nezlepší. Uvedl příklad mladého sportovce, který po nehodě bude mít možnost dostat standardní protézu zdarma, se kterou už nikdy nebude moci sportovat, ovšem za lepší si bude muset připlatit i statisíce. Přitom v současnosti se podle Ratha posuzuje každý pacient zvlášť, takže mladý sportovec dostane lepší protézu než starý člověk.

Poslankyni za KSČM Soně Markové vadí hlavně to, že návrh zavádí některé změny, neobsahuje však jejich konkrétní řešení. To chce Heger předložit až v dalších reformách. „Představuje to prodejnu polotovarů,“ zhodnotila novelu.

Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění počítá s tím, že poplatek za denní pobyt v nemocnici se zvýší ze současných 60 korun na 100. Prozatím nebude započítáván do ochranného limitu, který činí pro děti a důchodce 2 500 korun, pro ostatní 5 000 ročně. Novela také ruší zákaz připlácení na lepší péči. Pro pacienty se však zatím nic nezmění, nejprve totiž bude nutné vymezit standard hrazený z veřejného pojištění a nadstandard, na který se bude moci pacient připojistit, případně zaplatí hotově. Už letos by si ale pacienti mohli podle novely připlatit za lepší materiál.

Součástí návrhu je i revize podpůrných a doplňkových léčivých přípravků. Tyto prostředky se nyní započítávají do ochranného limitu, nově se ale počítat nebudou. Pacienti si navíc možná budou muset některé sami platit.

Podle zjištění ČT chystají sociální demokraté ústavní stížnost - tentokrát na citelnější spoluúčast pacientů. Napadnout chtějí zvýšení poplatku za pobyt v nemocnici ze 60 na 100 korun za den i rozdělení léčby na běžnou a nadstandardní. Oporu hledají právě v ústavě, která zaručuje bezplatnou péči.

isifa
Zdroj: isifa/LN/František Vlček