O práci má podle Hegera přijít 15 členů rady VZP

Praha - Minimálně 15 členů správní rady VZP přijde o práci. Se zeštíhlením zejména o poslance a přátele různých stran počítá ministr zdravotnictví Leoš Heger. Radní by navíc měli mít za hospodaření ústavu větší odpovědnost. S početními škrty opozice souhlasí, zároveň ale varuje, že by se plán mohl prodražit na odměnách pro radní.

Místo třiceti maximálně patnáct, možná jen devět členů správní rady by příště mohlo dozorovat nad největší českou pojišťovnou. Za vzor jí chce dát ministr zdravotnictví její menší konkurenty. „Těch třicet lidí, to už je těleso, které není schopno aktivně tu pojišťovnu řídit a dohlížet na ni,“ míní ministr.

Navíc ten, který by chtěl být správním radou, by musel za své činy nést nově i odpovědnost. Ručil by svým majetkem a mohl by být i trestně stíhán. „Pokud se bude ručit majetkem, tak tam budou muset být lidi, kteří budou profesionálové, a taky by podle toho musela vypadat výše odměny,“ podotýká člen správní rady VZP Jaroslav Krákora.

Reportáž Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)

Odměny by mohly plán prodražit

Jaromír Gajdáček, prezident Svazu zdravotních pojišťoven:

„Mají-li být pojišťovny zodpovědné za hospodaření systému, tak do toho nebude moci každý politik a instituce mluvit.“

A to se podle opozice ministrovi může prodražit až o desítky tisíc měsíčně na odměnách. Ve třicetičlenné správní radě VZP teď sedí buď sami poslanci, nebo lidé spříznění s nějakou politickou stranou. A i to by ministr zásadně změnil. „Teď je kritizováno, že ve VZP to obsazují lidi jako výsluhové posty. Tyhle posty by měly být obsazovány odborníky, kteří by za to nesli odpovědnost,“ uvedl Heger. S tím souhlasí také menší pojišťovny. „Profesionalizovat zdravotní pojišťovny, aby se víc posunuly od úřadů k podnikům, je dobré,“ potvrdil předseda správní rady VZP Marek Šnajdr (ODS).

Výběr členů do správních rad by se řídil podle následujícího klíče. Třetinu by delegoval stát, třetinu odbory a třetinu zaměstnavatelé. Proti posledně jmenované skupině mají výhrady třeba sociální demokraté. „Většinou to ovládá jeden zaměstnavatel, takže demokratičnost a reprezentativnost je minimální,“ míní stínový ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD). Podle ČSSD by rozhodně měl mít nad obsazováním, byť štíhlejších, správních rad silné slovo Parlament.

  • Politické obsazení Správní rady VZP autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2502/250145.jpg
  • David Rath autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2295/229490.jpg
Vydáno pod