Šéf Vojenské policie se vrací do funkce, za zásah v ČT nemohl

Praha – Generál Vladimír Ložek se vrací do křesla šéfa Vojenské policie. Ložka stál místo ozbrojený zásah v ČT, kdy do budovy zpravodajství vtrhlo deset ozbrojených vojáků – ministr obrany Alexandr Vondra ho odvolal krátce po akci. Teď ale inspekce ministra obrany konstatovala, že Ložek neporušil zákon ani nijak nechyboval. Vondra ovšem při dnešním jednání s generálem zopakoval svou dřívější kritiku zásahu a zdůraznil, že se v budoucnu podobná akce nesmí opakovat.

Ložek byl postaven mimo službu kvůli zásahu, při kterém v pátek 11. března večer desítka vojenských policistů v kuklách a se samopaly vtrhla do budovy zpravodajství ČT. Na základě soudního příkazu hledali spis Vojenského zpravodajství, který měl dříve redaktor Karel Rožánek a který souvisel s kauzou bývalého šéfa vojenské tajné služby Miroslava Krejčíka. Vojenská policie podle státního zástupce při zásahu pochybila. Zabavila totiž i materiály, které s trestním řízením ohledně podezření na ohrožení utajované informace nesouvisely.   

„Šetření prokázalo, že velitel policejního úkonu na místě a jeho přímý nadřízený nesprávně vyhodnotili bezpečnostní rizika připravované akce v budově ČT a bez vědomí nadřízených použili nepřiměřené policejní prostředky. K nasazení zásahové jednotky došlo ukvapeně, bez dostatečného zdůvodnění,“ citoval závěr ministerské inspekce mluvčí ministerstva Jan Pejšek. Podle inspekce totiž Ložek nebyl informován o nasazení zásahové jednotky – věděl pouze, že se v budově televize budou konat nějaké policejní úkony. 

A právě Ložek teď bude rozhodovat o postizích svých podřízených zodpovědných za zásah, především velitele Pavla Marečka. Vojenská policie při prohlídce pochybila i podle státního zástupce. Také inspekce Vojenské policie zjistila, že policisté nepostupovali podle platných předpisů – dostatečně neinformovali své nadřízené včetně ministra obrany Vondry, špatně vyhodnotili bezpečnostní situaci v budově ČT a zvolili špatnou taktiku.