Stát odmítá platit neslyšícím tlumočníky

Praha - Neslyšící mají stále větší problém sehnat tlumočníky, nikdo jim je totiž nezaplatí. Sdružením, která je mají zajistit a zaplatit, stát drasticky snížil dotace. Některá z nich proto omezují služby, jiná je zastavují a mluví o likvidaci. Ministerstvo práce ale slibuje, že na sociální služby uvolní ještě osmapadesát milionů z fondu na krizové situace.

To, co je pro slyšícího naprosto běžná věc, jako jít k lékaři, domluvit se v bance nebo vyřídit papíry na úřadě, je pro neslyšícího jen nejistota a stres. Pokud jde neslyšící na úřad sám, je celý rozhovor nejasný, pokud ho ale doprovodí tlumočnice, trvá celá akce pouhých deset minut.

Neslyšícím ale začaly těžké časy. Stát by měl sice tlumočníky platit, dává jim ale málo. Třeba jedné z organizací ministerstvo práce snížilo dotaci o polovinu. Asociace už první zálohu vyčerpala, a tak musela teď tlumočnické služby dočasně zastavit. „Situace je pro nás téměř likvidační. Kdybychom nedostali přidáno, tak v podstatě s koncem srpna můžeme definitivně zavřít,“ podotkla ředitelka Asociace organizací neslyšících, nedoslýchavých a jejich přátel Martina Krokusová.

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)

Neslyšícím zatím nezbývá než platit tlumočníky sami nebo je prosit, aby překládali zadarmo. Obojí je ale protizákonné a ministerstvo práce tvrdí, že na navýšení peněz sociálním službám pracuje. „Každá žádost se znovu individuálně posoudí a všechny sociální služby po tomto novém zhodnocení mohou získat až 90 procent toho, co získaly loni,“ vysvětlila mluvčí ministerstva Táňa Švrčková. Sdružení ASNEP tvrdí, že žádný podobný signál zatím nedostalo, a tak neslyšící hledají cesty, jak se domluvit na vlastní pěst.

Neznakují už pouze neslyšící lidé, ale i slyšící batolata
Zdroj: ČT24
Vydáno pod