Těhotné ženy hledají často náhradní rodiče přes inzerát

Praha - Stále víc těhotných žen hledá náhradní rodiče pro své nenarozené dítě přes inzerát. Přibývá i manželských párů, které si stejnou cestou snaží adoptovat dítě. Na vině jsou sociální pracovníci a úřady, které odmítají takzvanou přímou adopci a zoufalým matkám v jejich situaci nepomohou.

Nejčastěji se matky pro přímou adopci rozhodnou proto, aby se jejich dítě dostalo z porodnice rovnou do nové rodiny a neskončilo například v dětském domově nebo kojeneckém ústavu. Jedna z žen, které naopak po miminku zoufale touží, se České televizi svěřila, že se jí na inzerát ozvalo hned několik matek. Poptávka ale podle ní značně převyšuje nabídku.

Inzeráty z internetu:

„Jsem ve třetím měsíci těhotenství, ale bohužel nás tatínek opustil a já jsem ve finanční tísni. Touto cestou hledám hodné a milující rodiče pro své dítě.“

„Dobrý den, měli bychom zájem adoptovat vaše miminko.“

Reportáž Pavly Kubálkové (zdroj: ČT24)

Od sociálních pracovnic a úřadů se těhotné ženy nedozvědí, jak najít vhodný pár k adopci. Většinou jim úřednice řeknou, že přímou adopci nepodporují, nebo neví, o co jde. Nastávající matky si pak musí hledat pomoc samy. „Z vlastní zkušenosti bych řekla, že klasickou přímou adopci na základě přímého souhlasu rodičů neznají,“ myslí si jedna z žen. „My se obecně potýkáme s tím, že sociální práce s rodinami v České republice je slabá, a to se týká všech segmentů sociální práce včetně přímých adopcí,“ uvedl Miloslav Macela z ministerstva práce a sociálních věcí.

Ministerstvo teď připravuje alespoň informační leták a chce zřídit i informační linku. Na tu budou moci volat všichni rodiče, kteří budou potřebovat poradit například s adopcí. Podat si inzerát sice není nelegální, podle odborníků je to ale riskantní. Matky nemají nikdy jistotu, že oslovují schopné rodiče. „Setkali jsme se i s případy, kdy se jednalo o vyslovený podvod nebo o nějaký obchod s dětmi, což je trestný čin,“ uvedla ředitelka Fondu ohrožených dětí (FOD) Marie Vodičková. Právě FOD se dostal do problémů, když domluvil osvojení bezdětnému páru a těhotné ženě v tísni. Ministerstvo práce udělilo fondu pokutu ve výši 80 tisíc korun. Vodičková s pokutou ale nesouhlasí a brání se soudní cestou.

Zprostředkovat dítěti náhradní rodiče může ze zákona pouze stát. Jiné zprostředkování adopce je dle litery zákona nezákonné a otevírá prostor pro korupci. Na druhou stranu zákon říká, že si každá matka může vybrat, komu své dítě dá po porodu.

S adopcí přes inzerát může být spojena i žádost matky, aby jí rodina za dítě zaplatila. To ale většina rodičů odmítá, ochotni jsou zaplatit jen náklady spojené s těhotenstvím. Každý rok v Česku proběhne takových přímých adopcí několik desítek.

Těhotenství
Zdroj: ČT24