Hegerovy plány: Čekací doby na operace uzákonit

Praha - Ministr zdravotnictví Leoš Heger chce v rámci reformy zdravotnictví zákonem nařídit maximální čekací doby na plánované operace. Zároveň s tím hodlá zákonem nařídit pojišťovnám, aby musely v rozumném čase najít lidem praktického lékaře, zubaře nebo specialistu. Celou reformu hodlá Heger předložit v červnu. Poslanci by o ní měli hlasovat na podzim a platit by mohla od příštího roku.

Nově by například měl mít každý svého praktického lékaře ve vzdálenosti do deseti kilometrů, k onkologovi by se měl dostat do tří týdnů a na operaci žlučníku by měl čekat maximálně měsíc. Běžný jev, kdy někdo na výměnu kyčelního nebo kolenního kloubu čeká několik let, by už neměl nastat. Zdravotní pojišťovny budou muset tyto operace zajistit nejdéle do půl roku. „Jsou mi známy příklady, kde pacienti čekají rok, dva a v jednom extrémním případě dokonce čtyři roky,“ uvedl místopředseda Platformy zdravotních pojištěnců Ondřej Dostál.

Povinnost zajistit v krátké době operaci nebo vyšetření u lékaře budou mít zdravotní pojišťovny. Ty tvrdí, že včas objednávat a platit operace se učí už teď. Jako hlavní problém ale v některých krajích vidí plán sehnat rychle praktického nebo zubního lékařě. „Celá řada spoluobčanů mi dá zapravdu, že speciálně ve velkých sídlech je velmi obtížné najít praktického lékaře a stomatologa,“ upozorňuje ale šéf správní rady VZP Marek Šnajdr.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)

Zatímco koaliční strany Hegerův plán podporují, opoziční ČSSD ho považuje za zbytečný. „Toto, co ministr připravuje, je typická Potěmkinova vesnice, protože čekací doby nejsou problém zákona. Čekací doby jsou problém pojišťoven, a že nechtějí za výkony platit,“ uvedl stínový ministr zdravotnictví David Rath.

Plány ministra Hegera: