Chalupa převzal petici za vznik národního parku Jeseníky

Jeseník – Přes patnáct tisíc lidí podepsalo petici, která požaduje vznik národního parku Jeseníky, dnes si ji převzal ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS). Vznik parku podporuje řada místních obyvatel i podnikatelé, proti jsou někteří starostové nebo zástupci Lesů ČR, kteří se obávají dopadu na život v Jeseníkách, pokud by se ochrana přírody zpřísnila.

„Přijeli jsme sem proto, abychom pokračovali v diskusi, která začala před rokem a půl. Není to možné bez spolupráce se samosprávami. Je tu petice, kterou podepsalo hodně lidí, což je závažný argument. Na druhou stranu tady sedí zástupci samospráv, kteří také reprezentují určitou skupinu obyvatel. Nechci podceňovat ani přeceňovat ani jednu skupinu. Nebylo by možné vyhlásit park, pokud by neměl veřejnou podporu i podporu místních samospráv,“ řekl dnes novinářům ministr. Odmítl na rovinu říci, na kterou stranu se kloní. „Kdybychom neměli pocit, že jsou tu nějaké argumenty pro to, abychom vedli tuto debatu, tak bychom sem nejezdili,“ naznačil ministr Chalupa.   

Na setkání s ministrem přijeli starostové obcí z Jesenicka, Šumperska i Bruntálska i zástupci Olomouckého kraje, Lesů ČR a ochranáři. Mnozí neskrývali své obavy z toho, že by vytvoření národního parku mohlo mít negativní dopad na místní obyvatele. Například starosta Malé Morávky Ondřej Holub upozornil na to, že by větší ochrana omezila turistiku, ze které obec žije. "Obávám se, že pro existenci lyžařského střediska na Ovčárně by vznik národního parku byl vražedný. Současné vleky tam dožívají, provozovatel je má problém zrekonstruovat. Jestli naše obec z něčeho žije, je to turistický ruch.“ Podle ministra Chalupy však záleží na tom, jak se pravidla nastaví. Také iniciátor petice Ondřej Bačík podotkl, že podmínky ochrany se nezpřísní.   

Naopak vytvoření národního parku podporují desítky podnikatelů provozujících penziony, hotely či lázně. „Zvýší to podle mě značku hor, zvýší se ochrana centra parku a budou moci vznikat i nové projekty. Očekáváme, že nám to přinese také klientelu,“ vysvětloval už dříve ředitel Lázní Dolní Lipová Radim Hatlapatka. Myšlenku podpořil i Klubu českých turistů Olomouckého kraje a Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.  

Na ochranu území Jeseníků byla v roce 1969 vyhlášena Chráněná krajinná oblast Jeseníky. Podle organizátorů kampaně za vznik národního parku však tato forma ochrany přírody není dostatečná. Plocha národní parku by podle iniciátorů petice měla zhruba 25 procent stávající CHKO, tedy téměř 200 kilometrů čtverečních, a park by se rozkládal mimo obce a obydlené části Jeseníků. Iniciátoři petice si od vzniku národního parku slibují především větší ochranu přírody, ale i snadnější přístup ke státním a evropským financím. Iniciativu vítá i Správa CHKO Jeseníky.