Bátora podal trestní oznámení na poslankyni Bohdalovou

Praha - Ekonomický poradce ministra školství Ladislav Bátora podal na českobudějovickém státním zastupitelství trestní oznámení pro pomluvu na poslankyni a stínovou ministryni školství Vlastu Bohdalovou (ČSSD). Jako důvod uvedl, že poslankyně do stranické tiskové zprávy o Bátorovi napsala, že proslul rasistickými výroky a volal „po dobrovolném přesunu cikánů do země zaslíbené“. Informaci přinesl server iDnes.cz.

„Nejenže jsem nic takového neřekl, natož abych tím proslul,“ tvrdí Bátora, který podle webu kvůli stejné věci podal trestní oznámení i na jednoho z blogerů a na novináře Karla Hvížďalu. Bohdalová serveru řekla, že zmíněné informace brala z citací tisku. Na otázku, jestli se obává trestního oznámení, odpověděla: „To by mě tady museli vydat.“ Jako poslankyně má totiž imunitu.

Bátora má ministru Josefu Dobešovi (VV) pomoct s optimalizací ekonomického fungování úřadu. Proti jeho působení na ministerstvu se ale vyslovili někteří politici a neziskové organizace. Český helsinký výbor například ve středu vyzval k jeho odvolání z funkce. Podle předsedkyně výboru Anny Šabatové jsou Bátorovy „fašizující“ názory neslučitelné s prací na ministerstvu, kde může ovlivňovat výchovu a vzdělávání.

Ke stanovisku výboru se dnes připojil i předseda zelených Ondřej Liška: „Je absolutně neudržitelné, aby ve funkci poradce ministra setrvával neofašista Bátora a s ním i ministr školství, který ho kryje a jeho politické angažmá odmítá komentovat… Požadujeme odchod Bátory i Dobeše z čela ministerstva, neboť jako strážce demokratických základů českého školství fatálně selhal.“

Bátora v roce 2006 kandidoval za extremistickou Národní stranu, která o tři roky později před volbami do Evropského parlamentu vzbudila skandál spiskem Konečné řešení otázky cikánské a navrhovala v něm přesun Romů. Bátora už v eurovolbách za Národní stranu nekandidoval, nyní se angažuje v euroskeptickém uskupení D.O.S.T.

Před lety se zúčastnil i neveřejné přednášky o „českém protižidovství“, kterou pořádala ultranacionalistická Vlastenecká fronta (VF) a na které se objevila řada známých tváří české krajní pravice. Včetně lidí, kteří podle policie i odborníků patří mezi neonacisty. Bátora účast na přednáškách VF nepopřel, naopak uvedl, že na několika sám vystupoval.