Stráský v ofenzivě: Nasadil pesticidy a odvolává ředitele

Vimperk - Ředitel Národního parku Šumava Jan Stráský přiznal, že nařídil využít v boji proti kůrovci kombinaci všech nejúčinnějších metod včetně použití biocidů na otrávené lapáky a trojnožky, ačkoliv je jejich použití v parku zakázáno a neměl k tomu udělenou výjimku. Ještě ráno přitom tvrdil, že bude pátrat po viníkovi, a následně odvolal svého náměstka a zároveň vedoucího oddělení státní správy Tomáše Hlavatého, který rozhoduje o výjimce k použití jedů proti kůrovci. Současně Stráský odvolal i dlouholetého vedoucího CHKO Pavla Hubeného.

Plzeňský student práv Martin Marek už proti Stráskému podal trestní oznámení, kterým reagoval na jeho vystoupení ve čtvrtečním pořadu ČT Události, komentáře. Ředitel parku podle něj zneužil pravomoci úřední osoby a navíc ohrozil životní prostředí. Podle Stráského půjde ve sporu o zajímavý právní precedens.  

Park pod Stráského vedením rozmístil biocidy v mokřadech, ačkoliv k tomu neměl povolení. Za to mu hrozí až milionová pokuta. Ředitel parku v minulých dnech upozorňoval, že udělování výjimky trvá příliš dlouho, přitom proti kůrovci se musí zasáhnout co nejdřív. Hlavatý se ovšem brání, správní řízení o udělení výjimky prý bylo zahájeno koncem března a úředníci mají ze zákona lhůtu 90 dní na rozhodnutí. Stráskému se však nechtělo čekat. Ještě ráno však tvrdil, že byly v mokřadech rozmístěny trojnožky bez jeho vědomí: „S mým vědomím to samozřejmě nebylo, já jsem to rozmístění nedělal. Samozřejmě že zvážím i sankce. V případě, že obranná opatření byla umístěna na mokrých stanovištích, budou odstraněna.“

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Stráský obhajuje použití chemie:

„I přes fakt, že nebylo správní řízení ukončeno, jsem nařídil využít v boji proti kůrovci kombinaci všech nejúčinnějších metod, a to včetně využití biocidů na otrávené lapáky a trojnožky. Vzhledem k tomu, že jsem převzal řízení národního parku v situaci, kdy je na celém území parku díky přemnožení kůrovce kalamitní stav, je mojí zákonnou povinností realizovat všechna opatření proti kůrovci tak, abych předešel vzniku škod na majetku ve vlastnictví státu a na majetcích sousedních vlastníků lesů.“

Na to, že Správa Národního parku Šumava začala v lesích proti kůrovci používat chemii, ačkoliv k tomu nemá povolení, upozornilo ve čtvrtek ekologické Hnutí Duha. Zhruba před týdnem podalo podnět k šetření na Českou inspekci životního prostředí. V parku totiž byly rozmístěny otrávené trojnožky a lapáky i na podmáčených místech, což je ovšem v rozporu se zákonem i příkazem ministra životního prostředí Tomáše Chalupy.

Inspektoři zatím provádějí šetření v terénu, už ale potvrdili použití insekticidů ve II. zónách, které mohou být jak bezzásahové, tak zásahové. Pak budou studovat plány péče o daná území. Podle hnutí Duha usiluje Stráský o to, aby získal speciální výjimku, která mu umožní v parku nedodržovat zákon a použít pesticidy. Státní správa opakovaně řeší jeho žádost a letos už podruhé zahájila správní řízení, jehož je Hnutí Duha účastníkem. Zatím však výjimka udělena nebyla. Ředitel tedy evidentně vážně a vědomě porušil zákon o ochraně přírody a krajiny, napsali ekologové.

O udělení výjimky k použití chemie proti kůrovci rozhoduje oddělení státní správy, které je sice součástí Správy Národního parku Šumava, ředitel prý ale v žádném případě nemůže předjímat, že výjimku dostane.

Vydáno pod