Ministr Chalupa: O osudu Stráského rozhodnu ve středu

Praha – Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa se ve středu sejde s ředitelem Národního parku Šumava Janem Stráským a bude s ním řešit použití biocidů v boji proti kůrovci. Do té doby by také měl obdržet zprávu České inspekce životního prostředí (ČIŽP), která chemické zásahy na Šumavě prošetří. Chalupa to uvedl v pořadu Hyde Park ČT24 s tím, že do té doby nechce vynášet závazné soudy.

Ministr životního prostředí na Šumavu zavítá 11. května spolu se sněmovním výborem, který se chce situací v parku zabývat. Chalupa se má sejít se starosty šumavských obcí i šéfem parku Stráským. Boj s kůrovcem byl jeden z hlavních úkolů, kterými ho ministr pověřil.

„Nejklíčovější otázka pro mě osobně je, jestli se (Stráský) držel mého postoje, nebo jestli šel proti mému postoji a instaloval (biocidní) zařízení do míst, u kterých jsem výsostně řekl, že nechci, aby tam byly tyto zásahy prováděny,“ podotknul Chalupa. ČIŽP proto pověřil vypracováním zprávy, která by instalaci chemických nosičů zmapovala.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Tomáš Chalupa:

„Kůrovec vylétl a je potřeba zasahovat.“

Kontrola se zaměřuje na to, zda byly chemické lapače naproti ministerskému zákazu umístěny v prvních zónách parku a v bezzásadových částech druhých zón. Inspekce bude také zkoumat, jak probíhalo nanesení lapačů a zda i přes zákaz došlo k jejich umístění na živé stromy nebo do míst, kde je vodní zdroj.

Chalupa se zastal Stráského: Prosadil návštěvní řád

Na Stráského adresu se ovšem Chalupa v Hyde Parku ČT24 vyjadřoval spíše smířlivě a záležitost s pesticidy označil za dílčí záležitost. „Problém, který máme před sebou, není instalace několika, byť i tisíců lapačů. Problém je v tom, že musíme udělat nový zákon, který bude řešit budoucnost Šumavy a na období možná dvaceti, třiceti let,“ upozornil ministr na dlouhodobou perspektivu.

Stráský podle něj dokázal bez zájmu veřejnosti prosadit nový návštěvní řád parku, což byl jeden ze základních úkolů, které mu jako ministr udělil. „Jan Stráský prosadil návrh (řádu) i díky své autoritě tak, že obce ustoupily v základních parametrech, jako je splouvání horního toku Vltavy, o 40 procent. Máme návštěvní řád, který je dobrý, který funguje a který je dobrým kompromisem,“ upozornil ministr.

Tomáš Chalupa:

„Problém Šumavy a řady dalších problémů, které jsem na ministerstvu zdědil, je v tom, že vytvářejí situaci černou a bílou. A mezi tou černou a bílou jsou takové příkopy, že jeden nazývá vždycky toho druhého extremistou a ztrácejí schopnost základní lidské komunikace. Na Šumavě je to vidět na každém kroku. Moje pozice je snažit se dostat je k jednacímu stolu.“