Policie prověřuje Johna kvůli odměnám na vnitru

Praha - Pražská kriminálka podle dnešního Práva prověřuje předsedu vládních Věcí veřejných (VV) Radka Johna kvůli mimořádným statisícovým odměnám. Jako ministr vnitra je udělil koncem loňského roku svým deseti nejbližším podřízeným. Celkem jim vyplatil 2,4 milionu korun. Sám John už byl podle deníku na policejní služebně v Holešovicích podávat vysvětlení.

„Prověřujeme trestní oznámení proti bývalému ministru vnitra pro podezření z možného spáchání trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. Kriminalisté činí potřebná šetření podle trestního řádu. Vše je zatím ve fázi prověřování, takže dosud nebyly zahájeny úkony trestního řízení,“ řekla mluvčí pražské policie Jana Röslerová.

Důvodem je Johnovo únorové vyjádření pro Právo, v němž obhajoval, proč dal nejvyšší odměnu 480 000 korun (údajně v několika částkách) šéfovi hasičů Miroslavu Štěpánovi. Šéf VV tehdy řekl, že Štěpánovi téměř půlmilionovou odměnu udělil proto, aby odvrátil jeho odchod z funkce. Odměny pro další podřízené pak odůvodnil tím, že v letošním roce na to prý peníze nebudou, tudíž mají podle něj „předplaceno“.

Takové vysvětlení se ale nelíbilo pražskému podnikateli Tomáši Moláčkovi, který na Johna v únoru podal trestní oznámení. Vadí mu, že v lednové korespondenci, kterou sám s vnitrem vedl, mu bylo sděleno, že důvodem udělení odměn bylo „úspěšné splnění mimořádného nebo zvlášť významného pracovního úkolu“. Obdržel prý tedy zcela jiné zdůvodnění, než jaké podal John telefonicky Právu. Šéf VV tak podle něj porušil nařízení vlády, které jasně říká, za jakých okolností lze mimořádné odměny vyplatit.

Místo aby ministr odvedl zbylé peníze na konci roku do státního rozpočtu, tak předplatil odměny svým vedoucím pracovníkům, řekl už v únoru Moláček, podle kterého tak John způsobil státu škodu ve výši zmíněných odměn, tedy 2,4 milionu korun.