Železniční nehody vyvrcholily dalším vykolejením

Vyšší Brod – Dva lidé zahynuli o víkendu při střetech s vlaky. V Prostějově u Joštova náměstí vstoupila pod vlak neznámá žena, v Kamenném Újezdu na Českobudějovicku doplatil na svoji netrpělivost cyklista, který nedal vlaku přednost na přejezdu. Bez obětí, ale s vážným dopadem na provoz potom skončila nehoda vlaku ve Vyšším Brodě. Týden po vykolejení osobního vlaku u Stříbra, které zablokovalo koridor z Plzně na Cheb, vykolejila další souprava ČD, zastaven je proto provoz z Rybníku do Lipna nad Vltavou.

Nehoda se stala v neděli odpoledne. První vůz ze dvou, které byly zařazeny na osobním vlaku z Lipna do Rybníku, vypadl z kolejí předním podvozkem. Podle policejní mluvčí Štěpánky Valentové to zřejmě byl důsledek technické závady. Nikdo z dvaceti cestujících ve vagonu nebyl zraněn, na trati však musel být zastaven provoz. Vyprošťování havarovaného vozidla a oprava trati potrvá nejméně do pondělního odpoledne.

Totožnost ženy, která zahynula v sobotu po střetu s vlakem v Prostějově, policie nezná. „Neměla u sebe žádné doklady,“ uvedla policejní mluvčí Marta Vlachová. Žena vstoupila přímo před vlak, strojvedoucí už nemohl nehodě zabránit.

V Kamenném Újezdu u Českých Budějovic narazil dvaaosmdesátiletý cyklista do boku lokomotivy vlaku. Nehoda se stala na přejezdu chráněném pouze výstražným křízem, který však podle policistů cyklista nerespektoval. Muž utrpěl při srážce těžká zranění, podle mluvčí Valentové jim podlehl v nemocnici.