Analýza DNA obětí z Explosie nemusí nic prokázat

Pardubice – Analýza DNA lidských ostatků po tragickém výbuchu v Explosii nemusí identifikovat všechny čtyři pohřešované zaměstnance. Závěry expertů očekávají policisté zhruba do konce června. Na výsledcích analýzy závisí třeba nároky pozůstalých na vdovský nebo sirotčí důchod.

„Pokud pohřešované neprohlásíme za mrtvé, mohou pozůstalí požádat po roce od nešťastné události soud, aby tak učinil on,“ uvedla to krajská policejní mluvčí Markéta Janovská. Na místě neštěstí se našly lidské ostatky, ale zatím není jasné, zda jedné nebo více osob. Biologického materiálu nemusejí mít kriminalisté dostatek, aby se z něj dalo průkazně dokázat, o koho se jedná. K tomu všemu je dost možné, že ostatky dvou pracovníků, kteří byli v okamžiku ničivého výbuchu v jeho epicentru, pátrací týmy vůbec nenašly.

Krajská policejní mluvčí Markéta Janovská:

„Není to tak jednoduché jako v seriálech. Musejí se zajistit srovnávací vzorky od někoho z rodiny. Nelze určit totožnost jen z malého kousku kůže, musí být provedeno soudní ohledání z větší části těla, aby se dalo říct, o kterého z pohřešovaných jde.“

Podle serveru Aktuálně.cz se minimálně jedna pozůstalá rodina ocitla ve finanční tísni. Manželka pohřešovaného pracovníka a matka sedmileté dívky a čtrnáctiletého hocha vydělává okolo 7 500 korun měsíčně. Rodiče prvňáků, kteří chodí se sedmiletou dívkou do třídy, proto uspořádali sbírku, při níž vybrali už 16 300 korun. Podle informací z oddělení sociálních dávek pardubické radnice má rodina možnost požádat o dávku v hmotné nouzi.

V případě vdovského a sirotčího důchodu rodiny v současnosti neuspějí. „Česká správa bohužel může pozůstalostní (sirotčí a vdovský) důchod přiznat až poté, co je pohřešovaný soudně prohlášen za mrtvého. Tento důchod je pak ale možné vyplatit i zpětně, tedy za období mezi úmrtím a přiznáním,“ prohlásil mluvčí České správy sociálního zabezpečení Pavel Gejdoš.