Dozorce, který si místo hlídání Otakara T. vařil kávu, končí

Praha - Sebevražda Otakara T., který byl obviněný ze znásilnění a vraždy devítileté Anny Janatkové, bude mít následky pro pět zaměstnanců vazební věznice Pankrác. Server Aktuálně.cz informoval o tom, že s dozorcem, který měl v osudnou noc Otakara T. kontrolovat, už bylo zahájeno trestní řízení. O místo má přijít i bývalý ředitel věznice Radek Kutiš, jeho první zástupce, vedoucí oddělení prevence a stížností a vedoucí oddělení výkonu vazby.

U dozorce se podle náměstka ministra spravedlnosti Daniela Voláka neprokázalo, že spáchal trestný čin. Jeho pochybení, kdy si místo kontroly podezřelého vařil kávu, nicméně označil za zásadní. Dozorce chce podle Voláka kvůli kauze od vězeňské služby k 30. červnu 2011 odejít. O tomto kroku prý uvažuje i vedoucí oddělení prevence a stížností.

„Odcházejí na vlastní žádost. Jaký k tomu mají důvod, ale neuvedli,“ řekl serveru mluvčí vězeňské služby Robert Káčer. V ředitelském křesle pankrácké vazební věznice sedí Marian Prokeš a bývalý ředitel Kutiš je v současnosti jeho zástupcem. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) však už dříve požadoval, aby Kutiš opustil všechny vedoucí pozice v pankrácké věznici. Podle Káčera byla také se všemi vedoucími pracovníky a dozorcem zahájena kázeňská řízení. Zatím ještě nebyla ukončena.

Volák dále pro server řekl, že ředitel vězeňské služby Jiří Tregler nařídil, aby znovu platil pokyn „ke snižování rizik sebevražedného chování u vězněných osob“. Ten byl totiž těsně před sebevraždou Otakara T. zrušen.

Věznice
Zdroj: ČT24